E ticaret ofislerinin mekân analizi
Space analysis of e-commerce offices
- Tez No: 568792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA KÖSE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Ofis, e-ticaret ofisleri, İç Mekan, Office, e-commerce offices, Interior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanlar gündelik hayatlarının büyük bir kısmını ofislerde geçirmektedir. Bu mekânlarda birtakım üretimler yapılırken, çalışanların psikolojik algıları üretimin verimliliği açısından önemli bir etkendir. Ofis iç mekân düzenlemesi yapılırken, çalışanların algısını olumlu yönde etkileyecek kararlar vermek gerekir. Çalışmada; ofis iç mekân tasarımı aşamasında önemli ofis mekanlarına sahip Yemek Sepeti, Markofoni Genel Merkez Ofisi ve Sahibinden.com ofisi incelenmiştir. Çalışma boyunca, gelecekte yapılacak olan ofis iç mekân tasarımları için tasarımcıya bir kaynak oluşturabilmek, bilim dünyasına bu konu hakkında katkı sağlayarak ofis iç mekan tasarımlarının gelişimine ışık tutulması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda incelenen Yemek Sepeti, Markofoni Genel Merkez Ofisi ve Sahibinden.com ofislerinde temel tasarım kriterlerine bakıldığında karşımıza; renk seçimleri, kullanılan yapay ve doğal aydınlatmalar, iç mekanda bulunan çeşitli mobilyalar, havalandırma ve ergonomi çıkmaktadır. Ofis ortamında sağlıklı ve doğru kurgulanmış bir aydınlatma rahat bir çalışma ortamı sunmada bir etken olduğu görülmektedir. İncelenen Yemek Sepeti, Markofoni Genel Merkez Ofisi ve Sahibinden.com ofislerinde renklerin görsel bir uyarım dışında işlevsel olarak da birçok etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bir yapıya ilişkin konstrüksiyonun ve estetiğin bir parçası olduğu ve mekanı algılamada, kişinin zihninde farklı bakış açıları oluşturarak çeşitli illüzyonlar oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
People spend most of their daily lives in offices. While some productions are made in these places, psychological perceptions of employees are important factors in terms of productivity of production. When making office interior arrangements, it is necessary to make decisions that will positively affect employee perception. Yemeksepeti, Markafoni Head Office and Sahibinden.com Office with important office spaces were examined during the office interior design stage. Throughout the study, it is aimed to create a resource for the designer for future office interior designs and to contribute to the scientific world to shed light on the development of office interior designs. When we look at the basic design criteria in the Food Cart, Markafoni Head Office and Sahibinden.com offices examined as a result of the research; color choices, artificial and natural lighting used, various indoor furniture, ventilation and ergonomics. It is seen that a healthy and correctly designed lighting in the office environment is a factor in providing a comfortable working environment. In the examined Food Basket, Markofoni Head Office and Sahibinden.com offices, it is seen that colors have many functional effects besides visual stimulation. It is seen that it is a part of the construction and aesthetics of a structure and creates various illusions in the perception of space by creating different points of view in the mind.