Es-Senedü' l-Muhkem fi Tercümeti's-Süllem(Latinizasyonu ve değerlendirmesi)
The transliteration and the evaluation of es-Senedu' l-Muhkem fi Tercumeti's-Sullem
- Tez No: 568790
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mantık, Süllem, Mahmut Nedim, Şerh, Tercüme, es-Senedü'l-Muhkem, Logic, Süllem, Mahmut Nedim, Commentary, Translation, Essenedü'l-Muhkem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Ahderi'nin meşhur Süllem adlı Arapça manzum mantık eseri üzerine, Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşamış Kureyşizade Mahmut Nedim tarafından yapılmış tercüme ve şerhi olan, es-Senedü'l-Muhkem fi Tercümeti's-Süllem (1903) isimli eserin Latinizasyonunu ve değerlendirilmesini hedeflemektedir. Tarih boyunca Ahderi'ninSüllemi hakkında pek çok şerhler yazılmıştır. Bizim çalışmamız da mantık alanında Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir eserin günümüz Türkçesine kazandırılması ve klasik mantık konuları açısından incelenmesi şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of thisstudy is to evaluate and to rephrase es-Senedü'l-Muhkem fi Tercümeti's-Süllem (1903), which is a translation and commentary on Ahderi's famous Arabic logic poetry work by Kureyşizade Mahmut Nedim in actual Turkish. Kureyşizade lived in the late Ottoman period and naturally write his works in Ottoman Turkish. Süllem of Ahderi has numerous commentaries. We try to rephrase Kureyşizade's work in actual Turkish and topresent it to benefit of logicians in our work.