İstanbul Yarihi Yarımadası'nda müzecilik ve müze turizmi
Museology and museum tourism in İstanbul Historic Peninsula
- Tez No: 568825
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Müzecilik, Turizm, Geography, Museology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Müzeler, Müze Turizmi, İstanbul Tarihi Yarımadası, İstanbul, Tourism, Museums, Museum Tourism, Istanbul Historical Peninsula, Istanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma İstanbul Tarihi Yarımadası'nda müzeler, müzecilik ve müze turizmini konu edinmiştir. Araştırmada, turizm, turist, müze, müze turizmi kavramları incelenmiş; Dünya'da ve Türkiye'de turizm sektörü, Türkiye'nin turizm politikası, Dünya'da ve Türkiye'de müzecilik, müze turizminin gelişimi ortaya konulduktan sonra, İstanbul Tarihi Yarımadası'nda müzeler ve müze turizmi ele alınmıştır. Türkiye'deki müzelere bakıldığında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 199 müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren ise 239 özel müze bulunmaktadır. Bu müzelerden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 18 müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 112 özel müze ise İstanbul'da bulunmaktadır. Türkiye'deki müze ziyaretçilerine bakıldığında ziyaretçilerin yaklaşık %69'unu yabancıların, %31'ini Türkiye vatandaşlarının oluşturduğu görülmektedir. Müze ziyaretlerindeki en büyük payı alan yer ise %44 ile İstanbul'dur. Bunda İstanbul'da yer alan Topkapı Sarayı Müzesi ve Ayasofya Müzesi'nin Türkiye'de en çok ziyaret edilen müzeler olması oldukça etkili olmuştur. (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2017). Bu oranlara bakıldığında müzelerin Türkiye ve İstanbul turizmine önemli bir katkısından söz edilebilir. Bu araştırmada, İstanbul Tarihi Yarımadası'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 8 müzede ve Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 1 özel müzede, gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin müzelere karşı güdü ve davranışlarını ölçmek amacıyla anket yapılmıştır. Yapılan anketlerden elde edilen veriler ışığında, müzelerin ve müzeciliğin mevcut durumu ortaya konulmuş, müzelere gelen turist sayısını ve müzelerin turizm sektörü içerisindeki önemini artırmak için uygulanabilecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on museums, museums and museum tourism in the Historic Peninsula of Istanbul. In this research, the concepts of tourism, tourist, museum and museum tourism were examined; Tourism sector in the world and in Turkey, Turkey's tourism policy, museums in the world and Turkey, the museum introduced after the development of tourism, museums and museum in Istanbul Historical Peninsula tourism were discussed. Considering the museums in Turkey 199 museums affiliated to the Culture and Tourism Ministry, the Ministry of Culture and Tourism, which operates in control there are 239 private museums. Among these, 18 museums affiliated to the Ministry of Culture and Tourism and 112 private museums operating under the supervision of the Ministry of Culture and Tourism are located in Istanbul. When the museum visitors about %69 of foreign visitors in Turkey, it is seen that %31 of the citizens of Turkey. Istanbul has the largest share in museum visits with %44. This operation located in the Topkapi Palace Museum and the Hagia Sophia Museum in Istanbul is the most visited museums in Turkey has been quite effective. (Ministry of Culture and Tourism, 2017). Looking at this rate museums may be mentioned a significant contribution to tourism in Turkey and Istanbul. In this research, a survey was conducted to measure the motives and behaviors of the local and foreign visitors to the museums in 8 historical museums in the Historic Peninsula of Istanbul and 1 private museum operating under the supervision of the Ministry of Culture and Tourism. In the light of the data obtained from the surveys, the current situation of museums and museums was put forward, and suggestions that could be applied to increase the number of tourists coming to museums and the importance of museums in the tourism sector were included.