Türkiye'de sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi
The impact of economic growth in Turkey health spending
- Tez No: 568824
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Harcaması, Ekonomik Büyüme, Birim Kök Testi, Granger Nedensellik, ARDL Sınır Testi, Health Expenditure, Economic Growth, Unit Root Test, Granger Causality, ARDL Bound Test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Dünyadaki bütün ülkeler, sağlıklı bireylerden meydana gelen bir toplum oluşturmayı hedeflemektedirler. Çünkü bir ülke ekonomisinin güçlü olması ve sürdürülebilirliği için sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum gereklidir. Bir ülkenin gelişmişliğinin ölçülmesinde en önemli ölçütlerden biri de sağlık göstergeleridir. Ülkenin sağlık göstergeleri ile ekonomik gelişmişlik arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmada, ekonomik büyümenin temel göstergelerinden biri olan sağlık ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Sağlık göstergesi olarak; genel ilaç giderleri, toplam sağlık harcamaları, cari sağlık harcamaları, gayri safi yurtiçi hasıla, kişi başına düşen sağlık harcamaları ve kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla değişkenleri kullanılmıştır. Değişkenlere birim kök testleri, Granger nedensellik testi ve ARDL sınır testi uygulanmıştır. Değişkenler arasında tek ve çift yönlü nedensellik olduğu ve eş bütünleşme olduğu sonucuna varılmıştır. Genel olarak sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde pozitif yönlü bir etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
All countries in the world aim to create a society of healthy individuals. Because, for a country's economy to be strong and sustainable, a society of healthy individuals is necessary. One of the most important criteria for measuring the development of a country is health indicators. There is a close relationship between the country's health indicators and economic development. In this study, the relationship between health, which is one of the main indicators of economic growth, and economic growth, is examined. As health indicator; general pharmaceutical expenditures, total health expenditures, current health expenditures, gross domestic product, per capita health expenditures and per capita gross domestic product variables were used. Unit root tests, Granger causality test and ARDL bound test were applied to the variables. It was concluded that there was one and two-way causality and co-integration between the variables. In general, health expenditures have a positive effect on economic growth.