Şanlıurfa'daki Suriyeli sığınmacıların neden oldukları toplumsal etkiler ve çözüm önerileri
The social impacts of the Syrian asylum seekers in Şanliurfa and the solution proposals
- Tez No: 568865
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ARMAN KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye Arap Cumhuriyeti, Kitlesel Göç, Sığınmacı, Geçici Koruma Yönetmeliği, Syrian Arab Republic, Mass Migration, Asylum Seeker, Temporary Protection Regulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacılar, Türkiye'nin bütün kentlerine dağılmış durumdadır. İstanbul'dan sonra en çok sığınmacı Şanlıurfa'da kalmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Mart 2011'den beri Şanlıurfa'da bulunan Suriyeli sığınmacıların neden oldukları toplumsal etkileri belirlemek ve çözüm önerileri getirmektir. Tez çalışmasında çoklu araştırma teknikleri kullanılmıştır. İstatistiki verilerin yorumlanması, çalışma ile ilgili hukuki metinlerin incelenmesi, daha önce gerçekleştirilen niteliksel ve niceliksel araştırmaların tekrar gözden geçirilmesi, çalışma için gerçekleştirilen iki farklı anket çalışmasının yapılması ile elde edilen bulguların değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinde bulunmasıyla son şeklini almıştır. Anket çalışmasında, basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket tekniği bakımından yarı kapalı uçlu soru tipi kullanılmıştır. Anket çalışmasına; 394 Suriyeli sığınmacı ve 426 Şanlıurfalı katılmıştır. Sığınmacılara 27 soru sorulmuştur. Suriyeli sığınmacı anketi; göçün nedenleri, toplumsal etkileri, sorun alanları, vatandaşlık ve geri dönme eğilimi alt başlıklarından oluşmaktadır. Şanlıurfalılara 24 soru sorulmuştur. Şanlıurfalılarla yapılan anket çalışması; toplumsal, ekonomik ve kamusal etkiler alt başlıklarından oluşmaktadır. Tezin ilk bölümü; göçün türleri, nedenleri, hukuki boyutu, uluslararası göç kuramları, sosyal uyum, dünyada ve Türkiye'de göç tarihi alt başlıklarından V oluşmaktadır. Tezin İkinci bölümü; Suriyeli sığınmacı göçünün gelişimi ve boyutları, Türkiye'deki mekânsal dağılımı, hukuki statüleri, toplumsal ve ekonomik sorunları alt başlıklarından oluşmaktadır. Üçüncü bölüm, anket çalışmasından oluşmaktadır. Anket çalışmasının sonuçları doğrultusunda sonuç bölümünde çözüm önerileri sunulmuştur. Tez çalışması Şanlıurfalıların, Şanlıurfa'daki Kira fiyatlarının artması, işçi ücretlerin düşmesi, çok eşlilik, toplumsal huzursuzluk ve güvensizlik ortamının ana nedeni olarak Suriyeli sığınmacıları gördüklerini ortaya çıkarmıştır. Bu tez ayrıca Şanlıurfa'daki Suriyeli sığınmacıların, dil, işsizlik ve barınma ile ilgili sorunlar yaşadıklarını buna rağmen vatandaş olmak istedikleri ve geleceklerini Türkiye'de gördükleri sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Approximately 4 million Syrian asylum seekers immigrated to all over Turkey. After Istanbul, the highest number of asylum seekers is in Şanlıurfa. The purpose of this thesis is to determine the social impacts of Syrian asylum seekers in Şanlıurfa since March 2011 and to propose some solutions to them. Multiple research methods were used in the thesis. The thesis took its last shape by interpreting statistical data, analyzing legal texts related to the study, reviewing the qualitative and quantitative researches previously conducted, evaluating findings obtained from two different survey studies which were carried out for this research and proposing solutions to them. In the survey study, a simple random sampling method was used. In terms of survey technique, semi-closed ended question types were used. 394 Syrian asylum seekers and 426 people from Şanlıurfa participated in this survey. 27 questions were asked to the asylum seekers. The survey on Syrian asylum seekers consists of subtitles such as causes of migration, its social effects, the problematic areas, citizenship and the tendency to go back. 24 questions were asked people from Şanlıurfa. The survey on people from Şanlıurfa consists of subtitles such as social, economic, and public effects. The first part of the thesis consists of sub-headings such as the types of migration, its reasons and legal frame, international migration doctrines, social adaptation, and migration history in Turkey and the world. The second part of the VII thesis consists of sub-titles such as the progress and size of the migration, the immigrants' spatial distribution around Turkey, their legal status, and social and economic problems. The third section consists of a survey studying. In the result section, solutions are provided according to the result of the survey. This thesis reveals that people in Şanlıurfa see Syrian asylum seekers as the main reason for the rise in rent prices, the decrease in workers' wages, polygamy, social unrest, and insecurity in Şanlıurfa. This thesis also reveals that Syrian asylum seekers in Şanlıurfa, have difficulties in communications, employment, and finding accommodation. Nevertheless, they want to be a citizen of Turkey and see their future in Turkey.