Use of activated carbons produced from indigeneous rav materials in gold hydrometallurgy as an alternative to coconut shell carbons
Altın metalurjisinde hindistan cevizi kökenli karbonlara alternatif olarak yerli hammaddelerden üretilmiş aktif karbonların kullanımı
- Tez No: 56890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. İHSAN AROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Activated Carbon, Gold Adsorption
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Altının siyanür liçi yöntemi ile üretiminde kullanılan aktif karbon en yaygın olarak Hindistan cevizi kabuğundan üretilmektedir. Diğer bazı meyve kabuklarından da üretim çalışmaları yapılmış olmasına rağmen Hindistan cevizi kabuklan aktif karbon üretiminde önemini korumaktadır. Türkiye son zamanlarda epitermal altın yatakları bakımından ilgi çekici ülke durumuna gelmiştir. Dört depozit tesbit edilmiş olup, madencilik ve zenginleştirme işlemlerinin yakın zamanda başlayacağı beklenmektedir. Türkiye aynı zamanda aktif karbon üretiminde değerli bir kaynak olabilecek meyve üretim kapasitesi bakımından da zengin bir ülke durumundadır. Bu çalışmada, Türkiyede yaygın olarak bulunan fındık kabuklan, şeftali ve kayısı çekirdeklerinden aktif karbon üretim çalışması yapılmıştır. Karbonlaştırma ve aktifleştirme parametreleri belirlenmiş ve üretilen aktif karbonların altın yükleme kapasitesi ile birlikte altın adsorplama karakteristikleri tesbit edilmiştir. Deneyler sonucunda, fındık kabuğu kökenli aktif karbonlarda 19.5-30.7 mg.Au/g, kayısı ve şeftali çekirdeği kökenli aktif karbonlarda ise sırasıyla 25.8-27.5 mg.Au/g ve 24-27 mg.Au/g arasında değişen altın yükleme kapasite değerleri elde edilmiştir. Bu değerler hindistan cevizikabuğundan üretilmiş aktif karbonların altın yükleme kapasite değerlerinden düşük olmasına rağmen, endüstriyel kullanım limitlerinin üzerinde olduğu tesbit edilmiştir. Kinetik deneyleri sonucunda, 0.060 R ve 120 dk ts0 değerleri ile kayısı kabuğundan üretilen aktif karbonların, 0.059 ve 120 dk, R ve tso değerleri ile hindistan cevizi kabuğundan üretilen aktif karbonlarla aynı adsorplama kinetiğine sahip olduğu belirlenmiştir. Fındık kabuklan ve şeftali çekirdeklerinden üretilen aktif karbonlar ise daha yavaş altın adsorplama kinetiğine sahip olmuşlardır. Elde edilen sonuçlardan, diğer iki hammaddeden farklı olarak kayısı kabuklarının mekanik dayanımı ve adsorpsiyon özellikleri bakımından aktif karbon üretiminde en iyi hammadde olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler Aktif Karbon, Altın Adsorpsiyonu
Özet (Çeviri)
Coconut shells are the most widely used raw material for the production of activated carbon sought after in the gold production by cyanide leaching. There have been efforts to find alternatives to coconut shells. Shells and stones of certain fruits; olive, peach, almond etc., have been tested. Although promising results to some extent were obtained, coconut shells remain the main source of activated carbon used in gold metallurgy. Türkiye has become a country of interest in terms of gold deposits of epithermal origin. Four deposits have already been discovered and mining and milling operations are expected to start in the near future. Türkiye is also rich in fruits which can be a valuable source of raw material for activated carbon production. In this study, hazelnut shells, peach and apricot stones, abundantly available locally, have been tested to determine whether they are suitable for gold metallurgy. Parameters of carbonization and activation have been optimized. Gold loading capacity and adsorption kinetics have been studied. The gold loading capacities in the range of 19.5-30.7 mg.Au/g, 25.8-27.5 mg.Au/g and 24-27 mg.Au/g were obtained for hazelnut shell carbons, apricot and peach stone III icarbons, respectively. These values although lower than that of the coconut shell carbons fell in the range of K-values of activated carbon used in the industry. The kinetic results indicated that apricot stones with an R value of 0.060 and tso of 120 minutes had the same adsorption rate as coconut shells with 0.059 and 120 minutes, R and tso values, respectively; hazelnut shells and peach stones seemed to give slower adsorption rate. It was found that apricot stones among the other two yielded the best activated carbon from the standpoint of mechanical strength and adsorption characteristics.