Simulation of branching natural gas transmission pipelines
Ağaç tipi doğal gaz hattı sistemlerinin simülasyonu
  1. Tez No: 56893
  2. Yazar: OKAY KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pipelines, Natural Gas Pipelines, Isothermal Steady Flow, Nodal Analysis IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ A?AÇ TİPİ DO?AL GAZ BORU HATTI SİSTEMLERİNİN SİMÜLASYONU Karakaş, Okay Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. 0. Cahit Eralp Ocak 1996, 100 Sayfa Ağaç tipi doğal gaz boru hattı sistemlerinde zamana bağlı olmayan, izotermal akış, vana, regülatör ve kompressör tipi adiyabatik elemanlar da içerilerek çözülmüştür. Borularda gaz akış denklemi izotermal akış varsayılarak geliştirilmistir. Lineer olmayan cebirsel denklemlerin çözümünde Newton1 un çok yönlü nodal analiz metodu kullanılmıştır. Çözümde kaynak ve talep noktalan için basınç ve debinin karışık tanımlanması mümkündür, başka bir deyişle, kaynak ve talep noktalan basınç veya akış kontrollü olabilir. Gaz akış denkleminde sıkıştırılabilme faktörü ve yükseklik etkisi ayrıca hesaba katılmıştır. Boru olmayan elemanlar için ayrıca bir sıcaklık hesabı izotermal çözüme eklenmiştir.Anahtar sözcükler : Boru Hatları, Doğal Gaz Boru Hatları, Zamana Bağlı Olmayan İzotermal Akış, Nodal Analiz vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF BRANCHING NATURAL GAS TRANSMISSION PIPELINES Karakaş, Okay M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. O. Cahit Eralp January 1996, 100 Pages Steady and isothermal flow is investigated in natural gas pipelines with any branching network configuration, including non-pipe adiabatic elements such as valves, compressors and regulators. The gas flow equation in pipes is developed by isothermal flow assumption. Newton multi-dimensional nodal analysis method is used for the solution of non-linear algebraic equations resulting from gas flow equations for elements. Mixed specification for supplies and demands is possible, with this, any supply or demand in the network may be specified to be pressure or flow controlled. Variable compressibility factor effect and altitude are taken into IIIaccount. A temperature solution for non-pipe elements is superimposed on the isothermal solution.