Learning and generalizing finite state automata using higher order recurrent neural networks
Yüksek dereceli yinelenen yapay sinirsel ağlar kullanarak sonlu durumlu özdevimi öğrenme ve genelleme
- Tez No: 56892
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: yinelenen yapay sinirsel ağ, sonlu durumlu özdevim, yüksek dereceli bağlantılar vi, recurrent neural network, finite state automata, higher-order connec tions IV
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZ YÜKSEK DERECELİ YİNELENEN YAPAY SİNİRSEL A?LAR KULLANARAK SONLU DURUMLU ÖZDEVİMİ Ö?RENME VE GENELLEME Boyacı, Onur Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Marifi Güler Eylül 1996, 63 sayfa Yüksek dereceli yinelenen yapay sinirsel ağların sonlu durumlu özdevimi öğre nebilme kabiliyeti olduğu kanıtlanmıştı. Özellikle ikinci dereceden üniteler kullanan ağlar bu işte, gerçek zamanlı, ileri-eğitmeli bir algoritma kullanarak başarılı olmuşlardı. Bu tez çalışmasında, çok bilinen bir ikinci-derece yapıyı, öğrenmesini, ve eğitilmesini inceledik. İnceleyip, tanıttıktan sonra, yapısını yüksek dereceli üniteler kullanıp geliştirdik ve örnek gramerlerimize daha iyi çözümler aradık. Yüksek dereceli üniteler koyarak, özdevimin durumları ve girdileri arasındaki kompleks ilişkileri vurguladık ve modellemeye çalıştık. Sonra ağımızı bazı perfor-mans gramerlerindeki dizgileri gramere ait veya değil olarak sınıflandırması için eğittik, yani onu o gramerler için birer sonlu durumlu özdevim olacak şekilde eğittik. Yakınsama ve genelleme gösteren sonuçlarımızı ikinci dereceli ünite ağlarınınki ile karşılaştırdık ve gramer çıkarım probleminde dereceyi arttırmanın etk isini araştırdık. Derece arttırmanın hem yakınsama zamanını azalttığını hemde genelleme performansını arttırdığını gördük. Özellikle ağın test kümesinde yaptığı ortalama hata sayısı biz dereceyi arttırdıkça azaldı. Bu da daha yüksek dereceli modeller için daha iyi bir genelleme performansı anlamına geliyordu. Çalışmanın sonunda, bazı sonuçlar çıkarıldı ve daha ileri çalışma yönü ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEARNING AND GENERALIZING FINITE STATE AUTOMATA USING HIGHER-ORDER RECURRENT NEURAL NETWORKS Boyacı, Onur M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Marifi Güler September 1996, 63 pages It has been shown that recurrent neural networks have the ability to learn finite state automata from example strings. In particular, recurrent neural networks us ing second-order units have been successful at this task using a real-time, forward training algorithm. In this thesis, we studied the architecture, learning method, and training of a well-known type of second-order recurrent neural network. After examining, and describing it, we enhanced its architecture by adding higher-order connections, and sought for better solutions to the example grammars using the same architecture, and learning methods. By adding higher-order connections, we emphasized and modeled the complex interactions between states and inputs IIIof a recurrent network structure. Then we trained our network to classify strings as belonging or not belonging to some benchmark grammars, i.e., we trained our network to be some finite state automata for those grammars. We compared our results that show the convergence and generalization results to that of second-order nets, and investigated the effects of increasing the order in the grammatical inference problem. We explored the capabilities of such an higher order model in detail, and found that increasing the order helped the net work to improve both its convergence time and its generalization performance. Especially the average number of errors that the network made in the testing set considerably decreased as we increased the order. That meant a better general ization performance for higher order models. Finally, some conclusions are drawn and further directions of study are stated.