An Evaluation survey of traditional houses in Ankara, with special reference to their thermal aspects
Geleneksel Ankara evlerinin ısısal açıdan değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
  1. Tez No: 56894
  2. Yazar: EBRU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, traditional houses, energy conservation 111
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz GELENEKSEL ANKARA EVLERİNİN ISIS AL AÇIDAN DE?ERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Yılmaz, Ebru Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşıl Yavuz Ortak Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. F.Nur Demirbilek Ocak 1996, 147 sayfa Bu çalışmada, geleneksel Ankara evlerinin, yörenin iklimsel özellikleri ile nasıl bir bağlantı kurduğu incelenmiştir. Genel bir iklimsel değerlendirmeden sonra, on tane ev, yıllık ısınma yüklerine göre, daha detaylı olarak incelenmek ve değerlendirilmek üzere seçilmiştir. Bu çalışmada Suncode-PC adlı bilgisayar programı kullanılmıştır. Sonuçta, geleneksel Ankara evlerinin ısısal etkinliğini belirleyen, malzeme, yönlenme, pencereler, dış duvar ve ısıtma sistemi gibi nedenler açıklanmış ve aynı yörede yapılacak olan yeni binalar için öneriler geliştirilmiştir. Anahtar kelimeler Ankara, geleneksel evler, enerji salanımı iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATIVE SURVEY OF TRADITIONAL HOUSES IN ANKARA, WITH SPECIAL REFERENCE TO THEIR THERMAL ASPECTS Yılmaz, Ebru M. S. in Building Science, Architecture Supervisor Prof. Dr. Ayşıl Yavuz Co-Supervisor: Assist.Prof.Dr. F.Nur Demirbilek January 1996, 147 pages The thesis examines the traditional dwellings of Ankara, in order to determine how they relate to the particular characteristics of the region with special regard to thermal aspects. As well as a general climatic evaluation; ten houses are selected for detailed analysis and evaluation, according to their annual heating loads under the climatic conditions of Ankara with using the computer program Suncode-PC. In conclusion, the factors affecting the thermal efficiency of the traditional houses were determined such as material, orientation, windows, exterior walls, and heating equipments and some suggestions have been developed for new buildings in the same region.