Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çocuk acil servisine febril konvülziyon nedeniyle başvuran hastaların ailelerinin bilgi düzeylerinin araştırılması
Investigating the knowledge level of families who applied to Süleyman Demirel University, Medical Faculty Hospital, pediatric emergency department for their patients having febrile convulsion
- Tez No: 568937
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RİFAT ÖRMECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril Konvülziyon, Çocuk Acil, Ailelerin Bilgi Düzeyi, Febrile Convulsion, Pediatric Emergency, Knowledge Level of Families
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Febril konvülziyon (FK), genellikle 3 ay- 5 yaş arası infant veya çocukluk döneminde görülen, intrakraniyal enfeksiyon ya da bilinen başka bir nedenin olmadığı, ateşle ilişkili olaylar olarak tanımlanmaktadır. Çocukluk çağındaki en yaygın nöbet tipidir ve tüm çocukların %2- 5'inde görülür. Nöbetin tekrarlama özelliği göstermesi ve nadir de olsa epileptik nöbete dönüşme riski taşıması nedeniyle önemini ve güncelliğini korumaktadır. Çalışmada ebeveynlerin FK hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemeyi, yanlış inanış ve endişeleri saptayıp, gereksiz korku ve anksiyetelerini gidermek amacıyla verilmesi gereken eğitimlerin önemini vurgulamayı amaçladık. Çalışmamızı Haziran 2017- Haziran 2018 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Acil Servise başvuran FK geçirmiş 80 ve kontrol grubu olarak FK geçirmemiş ancak yaş itibari ile risk grubunda olan 80 olmak üzere toplam 160 çocuğun ailesi ile görüşerek yaptık. Ailelerin FK hakkında yanlış bilgilere sahip olduklarını gördük. Ailelere febril konvülziyonun beyne zarar vermediğini, epilepsi gelişme riskinin son derece düşük olduğunu, kalıcı motor defisit veya ölüme sebep olmadığını ve iyi prognoza sahip bir nöbet türü olmasına karşın tekrarlama riski olduğunu vurgulamak gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Febrile convulsion (FC) is defined as fever-related situations without intracranial infection or other known cause, and it is usually seen in infants or children between 3 months and 5 years of age. It is the most common seizure type in childhood and occurs in 2-5% of all children. Since the seizure has a characteristic of recurrence and, in rare cases, it has the risk of being an epileptic seizure; it still maintains its importance and currency. In this study, we aimed to determine the level of knowledge of the parents about FC, to identify false beliefs and concerns, and to emphasize the importance of the trainings which should be provided to eliminate unnecessary fear and anxiety. We completed our study by having interviews with the families of 160 children (80 children who had FC before and 80 who did not have FC but are under the risk because of their age) who applied to Süleyman Demirel University, School of Medicine, Pediatrics, Pediatric Emergency Department. We saw that families had misinformation about FC. We came to the conclusion that we should tell families that febrile convulsions do not harm the brain, the risk of epilepsy is extremely low, it does not cause permanent motor deficits or death and there is a risk of recurrence, although it is a seizure type with good prognosis.