Organik tarımda bitki gelişimini teşvik eden bazı bakterilerin (PGPR) , domates bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerine etkileri
The effect of some bacteria that promote plant growth in organic agriculture on yield and quality parameters of tomato plants
- Tez No: 568942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Organik Tarım, PGPR, Tomato, Organic Agriculture, PGPR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmamız, organik tarım şartlarında, bitki gelişimini teşvik eden rhizobakterilerin, domates bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda Bacillus megaterium M-3, Paenibacillus polymxa Burkholderia cepacia, Azospirillum sp-245 bakteri ırkları, toprak, kök bölgesi ve yaprak olmak üzere 3 farklı yöntemle uygulanmıştır. Araştırma, her parselde 10 bitki olmak üzere toplam 37 parselde tarla denemesi şeklinde yürütülmüştür. PGPR' ların domates bitkisi gelişimine etkisi; uygulanan bakteriye ve değerlendirilen kalite parametresine göre değişmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde en yüksek verim B. megaterium M-3 bakterisinin yapraktan uygulaması ile 1533 kg/da olarak elde edilmiştir. Yaprak uygulamasında B. megaterium M-3 bakterilerinin kontrol parseline göre verimi yaklaşık olarak %20 oranında artırdığı görülmüştür. Bakterilerin meyve boyu, meyve eni ve meyve ağırlıkları üzerinde önemli bir etki yapmadıkları ancak yapraktaki bitki besin elementi miktarı, meyvede pH, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik oranı, c vitamini değerlerini artırdıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışmamız; B. megaterium M-3, P. polymxa, B. cepacia, A. sp245 gibi PGPR' ların ürün verimini artırdığı ve kalite parametreleri üzerinde olumlu etki oluşturduğunu göstermiş ve bu bakterilerin tarımda biyolojik gübre olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Our research was carried out to determine the effects of rhizobacteria which promote plant growth on the yield and quality parameters of tomato plants in organic farming conditions. In our study, Bacillus megaterium M-3, Paenibacillus polymxa Burkholderia cepacia, Azospirillum sp-245 bacterial strains, soil, root region and leaves were prepared by 3 different methods. The research was carried out as field experiment in 37 parcels, 10 plants per parcel. The effect of PGPRs on tomato plant growth; It has been changed according to applied bacteria and quality parameters. When the results were evaluated, the highest yield was obtained as 1533 kg da-1 with foliar application of B. megaterium M-3 bacteria. B. megaterium M-3 bacteria application from leaf increased about 20% according to control. It was determined that the bacteria did not have a significant effect on fruit size, fruit width and fruit weight but increased the amount of plant nutrients in the leaf and pH, the amount of dry matter in water, the rate of titratable acidity and the vitamin C values in the fruit. In conclusion, our study; B. megaterium M-3, P. polymxa, B. cepacia, A. sp-245 have shown that PGPRs increase the yield of the product and have a positive effect on quality parameters.