Mikoriza ve PGPR ile nano fosfor gübre uygulamalarının mısır bitkisinin verim ve verim parametreleri üzerine olan etkileri
The effects of micorization and PGPR and nano phosphorus fertilizer applications on yield and yield parameters of corn plant
  1. Tez No: 678549
  2. Yazar: IMAD KHORSHEED MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mikoriza, PGPR, Fosfor, Mısır Bitkisi, Mycorrhiza, PGPR, Phosphorous, Corn Plant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnsanoğlunun temel gereksinimlerini karşılamada beslenme olgusu çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda tarımsal faaliyetler ülkemizin vazgeçilmez unsurlarındandır. Ancak, tarım alanında bazı önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bunlardan en önemlileri tarımsal girdi maliyetlerinde en büyük payı oluşturan gübre maliyetlerinin yüksek olması ve gübre kullanım bilincinin yeterince gelişmemesidir. Sonuçta,girdi maliyetleri ürün fiyatlarına olumsuz etki etmekte ve bilinçsiz gübre kullanımı ise verimi ve ürün kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır. Bunların yanı sıra toprakların verimliliğinin kaybetmesi ve çevreye yansıyan olumsuz etkiler de karşılaşılan diğer sorunlar arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, organik tarım uygulamaları kapsamında bitki gelişimini teşvik eden rhizobakterilerin mısır bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, alan deneyi (field experiment) şeklinde gerçekleştirilmiş nicel bir çalışmadır. Bu doğrultuda çalışmada, sera şartlarında mısır bitkisi yetiştirilmesine yönelik mikoriza olarak Arbüsküler Mikorizal Funguslar (AMF) ve PGPR bakterilerinin olarak Bacillus megaterium M3 ve Bacillus subtilus nano fosfor uygulanan topraklardaki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, mısır bitkisine farklı dozlarda gübre , mikoriza ,PGPR bakterileri içeren bitki gelişim maddeleri uygulanmıştır.Bitkinin verim ve kalite parametreleri ile toprak içerikleri labaratuvar incelemesine tabii tutulmuştur. Araştırmanın uygulama aşaması Kayseri İlinde bulunan Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Laboratuvarları Uygulama Bahçesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda, bakteri ve mikoriza uygulamalarının bitkinin N ve organik madde içeriği üzerinde olumsuz, fosfor ve klorofil değerleri üzerinde ise olumlu etkilerinin olduğu,bitkinin boy, ağırlık ve gövde genişliğini içeren verim parametreleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Toprak parametrelerine yönelik, hem Nanofosfor hemde DAP uygulamalarında doz artışıyla birlikte toprağın pH ve kireç değerinde düşüş, EC değerinde ise artış olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada, bakteri ve mikoriza uygulamasının birlikte yapılmasının da bitki verimi üzerinde olumsuz etkisinin olduğu, bakterilerin ve mikorizaların ayrı ayrı uygulanmasının daha etkili sonuçlar doğurduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nutrition occupies an important place in meeting the basic needs of human beings. Agricultural activities applied in this context are indispensable elements of our country. However, some key issues are encountered in the field of agriculture. The most important of these are the high costs of fertilizers, which constitute the largest share in agricultural input costs, and the lack of awareness of fertilizer use. Eventually, input costs negatively affect product prices, and unconscious use of fertilizer cause deterioration of yield and product quality. In addition to these, the loss of the fertility of the soils and the negative effects reflected on the environment are among the other problems encountered. This study, it was aimed to determine the effects of rhizobacteria promoting plant growth within the scope of organic farming practices on yield and quality parameters of corn plants. The study is a quantitative study carried out in the form of a field experiment. In this direction, the effects of mycorrhiza and PGPR bacteria on nano-phosphorus applied soils for simulating the cultivation of corn plants in greenhouse conditions were examined. In the study, different doses of fertilizers and plant growth materials containing mycorrhiza and PGPR bacteria were applied to the corn plant and the yield and quality parameters and soil contents of the plant were subjected to laboratory examination. The application phase of the research was carried out in the Erciyes University Faculty of Agriculture Laboratories Application Garden in Kayseri. At the end of the study, it was determined that bacteria and mycorrhiza applications had negative effects on the N and organic matter content of the plant, and positive effects on the phosphorus and chlorophyll values, and positive effects on the yield parameters including height, weight and stem width of the plant. For soil parameters, it was determined that pH and lime value of soil decreased and EC value increased with dose increase in both nano-phosphorus and DAP applications. In addition, in the study, it has been determined that the application of bacteria and mycorrhiza together has a negative effect on the yield of the plant, and the separate application of bacteria and mycorrhiza has more effective results.