Bilişim teknolojilerinin demir çelik üretimi yapan işletmeler üzerindeki yansımaları: insan kaynakları departmanlarında endüstri 4.0 etkisi
The reflections of information technologies on iron-steel production companies: the effect of industry 4.0 on human resources departments
- Tez No: 568955
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF KUVVETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İnsan Kaynakları, Demir çelik, Teknoloji, Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri, Industry 4.0, Human Resources, Iron and Stell, Technology, Multi-Criteria Decision Making Techniques
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanların ihtiyaçları değişmeye başladıkça bazı olguların da ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelmiştir. Özellikle insanların kendi başlarına yapamadıkları işlerde makinelerin desteklerine ihtiyaç duyduğu noktada bazı buluşların ortaya çıkması zorunluluğu doğmuştur. Tam da bu noktada, 1700'lü yılların sonunda başlayan ve günümüze kadar uzanan Endüstri Devrimleri kendini göstermeye başlamıştır. Bu çalışmada, son yıllarda yaygınlaşan Endüstri Devrimleri içerisinde 4. devrim olan Endüstri 4.0 ile ilgili araştırmalar ve özelde İnsan Kaynaklarında Endüstri 4.0 yansımasını incelemek amaçlanmıştır. Bu kapsamda bir anket çalışması düzenlenmiş ve katılımcılara Endüstri 4.0'ın İnsan Kaynakları süreçlerine etkileri ve oluşturacağı sonuçlar sorulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, güvenilirlik analizi sonuçlarından anketin güvenilir olduğu bulunmuştur. Katılımcıların demografik analiz incelemesi yapılarak sorulara verdikleri yanıtların sıklıkları incelenmiştir. Ki kare testi yapılarak çalışmadan elde edilen hipotezler ortaya konmuştur. Sonrasında çok kriterli karar verme teknikleri ile en önemli sorunlar ağırlıklandırılmış ve en uygun çözümler sıralanmıştır. Bu kapsamda, sorunların önem düzeyleri AHP yöntemiyle ağırlıklandırılmış ve çözümler TOPSIS yöntemiyle sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
As the needs of people change, it is inevitable that some cases will emerge. Especially in the works that people cannot do by their own, some inventions have to emerge where the machine supports are needed. At this point, the Industrial Revolutions, which began in the late 1700s and extend to the present day, have started to manifest themselves. In this study, it is aimed to investigate the researches about Industry 4.0, which is the 4th most popular Industrial Revolutions in recent years, and especially to investigate the reflection of Industry 4.0 on Human Resources. According to the findings, the survey results was found to be reliable according to reliability analysis. The demographic analysis of the participants was conducted and the frequency of their responses to the questions was examined. The hypothesis obtained from the study was performed by chi-square test. Afterwards, the most important problems were weighted with multi-criteria decision making techniques and the most appropriate solutions were ranked. In this context, the severity levels of the problems were weighted with AHP method and the solutions were ranked with TOPSIS method.