Altındağ ilçesine göç etmiş 18-65 yaş arası bireylerde uyum süreci, kültürleşme ve çatışma çözüm yaklaşımlarının değerlendirilmesi: Tanımlayıcı çalışma örneği
Evalution of adaptation process, culturing and conflict resolution approaches in people aged 18-65 who have migrated to Altindağ
  1. Tez No: 568963
  2. Yazar: ŞENAY BETÜL ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, göçmen, hemşire, mülteci, sığınmacı, Asylee, migration, migrant, nurse, refugee
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sığınan bu göçmenlerin Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine dağılmışlardır. Büyükşehirlerde yaşayan göçmenler kentin kültür yapısına uyum gösterme konusunda birtakım zorluklar yaşamaktadırlar. Bu zorluklar arasında sağlık hizmetlerine ulaşma ve kendilerini doğru bir şekilde ifade edebilme yer almaktadır. Bu çalışma, göç yaşayan bireylerin uyum süreçleri, kültürleşme ve çatışma çözüm yaklaşımlarını değerlendirilerek gereksinimlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ankara'nın Altındağ ilçesinde yaşayan 18 ile 65 yaş arası 281 Suriyeli göçmenle yapılmıştır. Çalışmanın verileri“Hasta Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu'', ”Kişisel Bilgi Formu“, ”Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımları Ölçeği'',“Kültürlenme Ölçeği”ve“Kültürlerarası Adaptasyon Envanteri”ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre cinsiyet bütünleşme, yüzleşme boyutlarında kadınlar lehine anlamıdır. Kampa katılan göçmenlerin hiç kampta bulunmayan göçmenlere göre daha çekingen oldukları belirlenmiştir. Aynı şekilde çalışan bireyler çalışmayan bireylere göre daha çekingen davranmaktadır. Çatışma stratejilerine bakıldığında ise ev hanımı olan göçmenlerin doktorlara göre daha çok asimile oldukları; ancak buna nazaran bütünleşme boyutlarının yüksek olduğu görülmüştür. Ülkede ekonomik durumu iyi olan göçmenler toplumla daha kolay bütünleşmektedir. Göç, her gönüllü ya da zorunlu olsa da olmasa da birey için zor bir süreçtir. Ancak savaş gibi zorunlu bir göçün birey için psikolojik travmalara neden olduğu bu çalışma ile belgelenmiştir. Bu süreçte göç edilen bölgedeki mikro düzeydeki uygulamaların sağlıklı ve yeterli olması bireyin içinde bulunduğu zor süreci atlatmasına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
These are distributed migrants to seek refuge in almost every region of Turkey. Immigrants living in metropolitan areas have difficulties in adapting to the cultural structure of the city. These challenges include access to health services and the ability to express themselves correctly. The aim of this study was to evaluate the adaptation processes, acculturation and conflict resolution approaches of immigrant individuals to determine their needs. The study was conducted with 281 Syrian immigrants between 18 and 65 years of age living in the Altındag district of Ankara. The data of the study were collected by“Informed Volunteer Consent Form”,“Personal Information Form ”,“Intepersonal Conflict Resolution Approaches Scale”,“Culturing Scale”and ''Cross-cultural Adaptation Inventory". The collected data were analyzed using SPSS (IBM SPSS Statistics 24). According to the research findings, gender integration is the meaning in favor of women in confrontation dimensions. It was determined that the immigrants who participated in the camp were more shy than those who had never been in the camp. Likewise, working individuals behave more shyly than non-working individuals. When the conflict strategies are examined, it is seen that immigrants who are housewives are more assimilated than doctors; however, it was observed that the integration dimensions were high. Immigrants with good economic status in the country are more easily integrated into society. Migration is a difficult process for an individual, whether voluntary or compulsory. However, it has been documented in this study that a forced migration such as war causes psychological traumas for the individual. In this process, the healthy and sufficient micro level applications in the migrated region help the individual to survive the difficult process.