Zor havayolu tahmininde ve diğer zor havayolu belirleyicileri ile korelasyonda STOP-BANG anketinin kullanımı
The use of STOP-BANG questionnaire in prediction of difficult airway and its correlation with the other determinants of difficult airway
- Tez No: 568967
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Entübasyon, yüz maske ventilasyonu, Intubation, face mask ventilation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Zor havayolunun tahmininde birçok farklı test kullanılmaktadır. Bu çalışmada amacımız STOP-BANG anketinin kullanımı, diğer testlerle beraber zor havayolunu tahmin etmede birbirleri ile korelasyonları ve tüm bu testlerin zor havayolunu tahmin etmede etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya genel anestezi altında elektif operasyonu planlanan 200 yetişkin hasta (99 erkek, 101 kadın) dâhil edildi. Olguların yaş, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, boyun çevresi, ağız tam açıkken ön kesici dişler arası mesafe, sternomental ve tiromental mesafe ölçümleri, mandibula uzunluğu, baş çevresi, boyun uzunluğu, , üst dudak ısırma, mallampati derecesi ve STOP-BANG skoru kaydedildi. Direkt laringoskopi ile saptanan Cormack-Lehane dereceleri kaydedildi. Bulgular: Zor entübasyon ile yüz maske ventilasyonu, STOP-BANG skoru, hastanın diş durumu, hastanın cinsiyeti, interinsizör mesafe ve baş çevresi arasında çok zayıf bir korelasyon vardır. Zor entübasyonla boyun çevresi ve mallampati arasında zayıf bir korelasyon vardır. Entübasyon ile Cormack Lehane sınıflaması arasında yüksek bir korelasyon vardır. Yüz maske ventilasyonu ile hastanın diş durumu, mallampati derecesi, ASA sınıfı ve hastanın yaşı arasında çok zayıf bir korelasyon vardır. Yüz maske ventilasyonu ile hastanın cinsiyeti, STOP-BANG skoru, boyun çevresi, baş çevresi, mandibula uzunluğu ve Cormack-Lehane derecesi arasında zayıf bir korelasyon vardır. Entübasyonu zor olan hastada yüz maske ventilasyonunun da zor olabileceğini saptadık. Sonuç:. Entübasyonun zorluğunu belirlemek için STOP-BANG skoru, hastanın dental durumu, cinsiyeti, interinsizör mesafe, baş çevresi, boyun çevresi, mallampati, Cormack Lehane derecesi; yüz maske ventilasyon zorluğunu belirlemek içinse STOP-BANG skoru, hastanın cinsiyeti, dental durumu, mallampati derecesi, ASA sınıfı, hastanın yaşı, boyun çevresi, baş çevresi, mandibula uzunluğu ve Cormack-Lehane derecesi birlikte değerlendirilebidir. STOP-BANG anketinin preoperatif dönemde kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilirliği, literatürle uyumlu olarak çalışmamızda da anlamlı bulunması bu anketin zor havayolunu öngörmede kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Numerous different tests are used in prediction of difficult airway. The objective of this study was to evaluate the use of STOP-BANG questionnaire, its correlations with the other tests, and effectiveness of all these tests in prediction of difficult airway. Method: A total of 200 adult patients (99 male and 101 female) scheduled for elective operation under general anesthesia were included in the study. Patients' age, height, body weight, body mass index, neck circumference, interincisor distance when the mouth is fully open, sternomental and thyromental distance, mandibular length, neck length, biting the upper lip, mallampati score and STOP-BANG score were recorded. Cormack-Lehane grades determined by direct laryngoscopy were also recorded. Results: A very weak correlation was found between difficult intubation and face mask ventilation, STOP-BANG score, dental status, gender, interincisor distance and head circumference of the patient. There was a weak correlation between difficult intubation, and neck circumference and mallampati score. A high correlation was observed between intubation and Cormack Lehane classification. There was a very weak correlation between face mask ventilation and dental status, mallampati score, ASA class and age of the patient. A weak correlation was found between face mask ventilation and gender, STOP- BANG score, neck circumference, head circumference and Cormack-Lehane grade of the patient. We found that face mask ventilation also would be difficult in patients with difficult intubation. Conclusion: STOP-BANG score can be evaluated together with dental status, gender, interincisor distance, head circumference, neck circumference, mallampati score, and Cormack-Lehane grade of the patient in order to determine difficulty of intubation; and again STOP-BANG score can be evaluated together with gender, dental status, mallampati score, ASA class, age, neck circumference, mandibular length and Cormack-Lehane grade of the patient in order to determine difficulty of face mask ventilation. STOP-BANG questionnaire, which can be easily and rapidly applied in the preoperative period was found significant in our study, consistently with the literature, indicating that this questionnaire can be used in prediction of difficult airway.