Ratlarda ksilazin'in sedatif, analjezik ve bazı karaciğer enzimleri üzerine etkisi
The effect of xylazine on sedative, analgesic and some liver enzymes in rats
  1. Tez No: 568977
  2. Yazar: NAZLI HALİTOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GENÇCELEP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, Sedasyon derecesi, Ksilazin, Rat, Sedation degree, Xylazine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma ratlarda Ksilazin iki değişik dozda kullanıldıktan sonra şekillenen sedasyonun derecelendirmesi, karaciğerde oluşabilecek hasarın ölçülmesi ve sedasyona bağlı olarak ağrı tepkisinin değişme durumunun belirlenmesi amacıyla yapıldı. Ağrı kontrolü çalışmalarında analjezik madde kullanılması en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Sedatif amaçla kullanılan ilaçlarda da analjezik etki söz konusudur. Ksilazin'in, ağrı hafifletilmesi, sakinleştirmesi (sedatif), uykuya yol açması (hipnotik), çizgili kasları gevşetmesi gibi etkilerinden yararlanılmaktadır. Ayrıca farklı anestezik ilaçların kullanımının öncesinde premedikasyon gayesi ile kullanılmaktadır. Çalışmada kullanılan 24 adet rat rastgele seçilip üç gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki (KO) ratlara sadece FTS verildi. Oluşturulan ikinci gruba Ksilazin (K10) 10 mg/kg intraperitonal verilip diğer üçüncü gruba ise Ksilazin (K15) 15 mg/kg/ip verildi. Sedatif ilaç uygulanan ratların uyaranlara karşı davranışlarına göre sedasyon değerlendirmesi yapıldı. Sedasyon hafif, orta ve ileri derecede olmak üzere sınıflandırıldı. Ratlarda ağrı kesici özelliğinin ne derecede olduğunu tespit etmek amacıyla Ksilazin'in etkinliği ağrı deneyi ile ölçüldü. Ağrı deneyi, hotplate testi ve hotplate aparatı ile yapıldı. Ağrı deneylerinden sonra sakrifiye edilen hayvanlardan kan alınarak AST, ALT ve kortikosteroid değerlerine kan serumunda bakıldı. Sonuç olarak AST ve ALT'nin kontrol ve deneme gruplarındaki serum değerlerinin değişmemiş olması küçük girişimler yapmak için gerekli olacak sedasyon sonrasında karaciğerde bu iki parametrenin değişikliğe uğramayacağının bilinmesi açısından önemli bulunmuştur. Ayrıca ratlarda ksilazinin ağrıyı azaltıcı özelliğinin bulunduğu ve kısa süreli tam hareketsizliğe ihtiyaç duyulması durumunda 15 mg/kg dozunda ksilazin uygulanmasının tercih edilmesinin daha iyi olacağı sonucuna varıldı
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to identify the degree of sedation formed after using Xylazine in two different doses in rats, to measure possible damage to the liver and to determine the change in pain response due to sedation. Analgesic agent is one of the most preferred methods in pain control studies. Analgesic effect is also used in sedative drugs. The effects of Xylazine are relieving pain, sedation, hypnotic sleep and relaxation of striated muscles. It is also used for premedication before the use of different anesthetic drugs. Twenty-four rats were randomly selected and divided into three groups. Only FTS was given to the rats in the control group (CO). Xylazine (K10) 10 mg / kg was given intraperitoneally to the second group and Xylazine (K15) 15 mg / kg / ip was given to the third group. Sedation was evaluated according to the behavior of the rats receiving sedative drug against stimuli. Sedation was classified as mild, moderate and severe. In order to identify the degree of pain reprieve in rats, the effectiveness of Xylazine was measured by pain test. Pain test was performed with hotplate test and hotplate apparatus. After the pain experiments, blood was taken from the sacrificed animals and AST, ALT and corticosteroid levels were measured in blood serum. In conclusion, the fact that the serum values of AST and ALT in the control and experimental groups were unchanged was important in terms of knowing that these two parameters would not be changed after sedation which would be necessary for small interventions. In addition, it was determined that xylazine has pain relief properties in rats. It was concluded that 15 mg / kg dose of xylazine should be preferred if short immobility is needed.