Salvia officinalis l. (tıbbi adaçayı)'in farmasötik botanik özellikleri ve hızlı üst çene genişletmesinde yeni kemik yapımı üzerine etkisinin in vivo olarak incelenmesi
Pharmaceutical botanical characteristics of salvia officinalis l. (sage) and in-vivo investigation of the effect of sage on new bone formation in rapid maxillary expansion
- Tez No: 568982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kemik yapımı, Hızlı üst çene genişletmesi, Salvia officinalis, Tıbbi adaçayı, Bone formation, Rapid maxillary expansion, Salvia officinalis, Sage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Salvia officinalis L. (SO, Tıbbi adaçayı) geleneksel tıpta kardiovasküler hastalıkların tedavisinde yaygın şekilde kullanılan ve içeriğindeki fenolik asitler sayesinde çok iyi antioksidan özellikleri olduğu bilinen bir bitki türüdür. Bazı çalışmalar Salvia türlerinin kemik yapımını hızlandırmada önemli bir rol oynayabileceğini bildirmiştir. Bu çalışmanın amacı sistemik S. officinalis ekstresinin sıçanlarda hızlı premaksilla genişletmesinde yeni kemik oluşumuna etkisinin histomorfometrik olarak incelenmesidir. On dört adet erkek Sprague Dawley sıçan raslantısal olarak iki gruba ayrılmıştır: yalnızca genişletme (YG; n=7) ve genişletme artı S. officinalis (SO; n=7. Premaksiller suturanın genişletilmesi amacıyla, bütün sıçanların üst kesici dişlerine birer açıcı zemberek yağıştırılmıştır. 5 günlük genişletme süreci sonrasında 12 günlük pekiştirme süreci gerçekleşmiştir. 17 günlük boyunca, SO grubundaki sıçanlara oro-gastrik tüp yoluyla sistemik olarak 20 mg SO/kg/gün verilmiştir. On yedi günlük deney süreci sonunda sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Sonrasında premaksilla disseke edilmiş ve histomorfometrik inceleme yapılmıştır. SO grubunda yeni kemik yapımı alanlarında, inflamatuar hücrelerin yoğunluğunda, osteoklast ve osteoblast sayılarında meydana gelen artışlar kontrol grubuna göre anlamlıdır. S. officinalis ekstresi genişletilmiş ortra palatal suturada genişletme ve pekiştirme sürecinde yeni kemik rejenerasyonunu stümimüle edebilecek özelliktedir. Bu çalışma S. officinalis ekstresinin RME'de yeni kemik yapımına etkisini inceleyen ilk çalışma olmasıyla özgündür.
Özet (Çeviri)
Salvia officinalis L. (sage) is a common traditional medicine widely used for the treatment of cardiovascular and cerebrovascular diseases, and its well-known antioxidant properties are attributed mainly to the presence of phenolic acids. Several studies have shown that the Salvia species may play an important role in accelerating bone remodeling. The aim of this thesis to histomorphometric evaluation of the effects of S. officinalis extract on new bone formation in the rapid premaksillary expansion. Four-teen male Sprague Dawley rats were randomly divided into two groups: expansion only (EO; n=7), and expansion plus S. officinalis (SO; n=7). An open-loop spring was bonded to maxillary incisors of each animal to expand the premaxillary suture. After a 5-day expansion period, there was a consolidation period of 12 days. Rats in the SO group 20 mg SO/kg/day were systemically administered per day via the orogastric route, for 17 days. Rats were sacrificed at the end of the 17 days experimentation period. Then, the premaxillas were dissected and histomorphometric examination was performed. S. officinalis leaf extract can stimulate bone regeneration in the expanded midpalatal suture during expansion. There were increases in newly formed bone area, intensity of inflammatory cells, number of osteoblasts and osteoclasts in study group comparing control group. To the best of our knowledge, this study is the first to report the positive effects S. officinalis extract intake with these parameters.