Türk Ceza Hukukunda rüşvet suçu
The crime of bribery in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 569002
  2. Yazar: İDRİS DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rüşvet, rüşvet alma, rüşvet verme, yolsuzluk, kamu idaresi, kamu görevlisi, menfaat, Bribery, corruption, public administration, publicofficial, advantage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
“Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar”arasında yer alan rüşvet suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda, 252-254.maddeler arasında düzenlenmiştir. Rüşvet, kamu görevlisinin görevinin kapsamına giren bir işi yapması veya yapmaması karşılığında, kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde, kendisine veya başkasına bir menfaat sağlamasıdır. Rüşvet suçu, bir tarafta rüşvet alan diğer tarafta rüşvet veren kişinin yer aldığı, çok failli bir suçtur. Suçun oluşabilmesi için, kamu görevlisinin görevine giren belirli bir işin yapılması veya yapılmaması konusunda, tarafların özgür iradelerinin uyuşması gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun rüşvet suçuna ilişkin hükümleri, 2012 yılında 6352 sayılı Kanun ile köklü bir şekilde değiştirilmiş ve yeninden düzenlenmiştir. Çalışmamızda, rüşvet suçuna ilişkin bu hükümler detaylı olarak incelenmiş; rüşvet suçunu yapısı, unsurları, özel görünüş şekilleri, etkin pişmanlık, suçun soruşturma ve kovuşturma usulü veyaptırımı açıklanmıştır. Ayrıca öğretideki görüşler ve Yargıtay uygulamaları ışığında, rüşvet suçuna ilişkin bu yasal düzenlemelerin, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele noktasındaki yeterliliği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Crimes against the reliability and functioning of public administration”among the bribery offence Turkish Penal Code No. 5237 was regulated between articles 252-254. Bribery is to provide a benefit to the public official in the framework of the agreement he has made with the person in return for doing or not doing a job which is within the scope of his duty. Bribery is a perpetrator offense involving a person who takes the bribe on the one hand and a person who is bribing on the other. In order for the crime to occur, the free will of the parties must be aligned in order to ensure or not to carry out a certain job which is in the duty of the public official. The provisions of the Turkish Criminal Code on bribery were amended and revised in 2012 with Law No. 6352. In our study, these provisions concerning the bribery offense were examined in detail; the structure of the bribery offense, its elements, special forms of appearance, effective remorse, the investigation and prosecution of the crime and the sanction of the crime are explained. Moreover, in the light of the views in the doctrine and the judgements of The Court of Cassation, it has been tried to reveal the adequacy of these legal regulations related to bribery crime in terms of bribery and anti-corruption.