Zincir okullarda okul müdürlerinin okul kültürü üzerine düşünceleri
Opinions of school administrators on school culture in chain schools
- Tez No: 569003
- Danışmanlar: DR. BETÜL TARHAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kurum, Okul, Kurum Kültürü, Okul Kültürü, Liderlik, Organization, School, Organizational Culture, School Culture, Leadership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı“Kurum Kültürü”kavramı üzerine zincir okullarda görev yapan okul müdürlerinin düşüncelerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 3 farklı zincir okulun farklı kampüslerinden müdürlerle görüşülmüştür. Araştırmaya anaokul, ilkokul ve ortaokul ile lise seviyesinde görev yapan müdürler katılım göstermiştir. Bir okuldan 5 müdür, diğer bir okuldan 4 müdür ve bir diğer okuldan ise 4 müdür ile toplamda 13 müdür (N=13) ile görüşülerek araştırma verileri toplanmıştır. Araştırmada zincir okul müdürlerinin, kurum kültürü üzerine düşünceleri ve her kurumda aynı kurum kültürün yaşatılıp yaşatılmadığı, kurum kültürü tanıtılırken ne gibi çalışmalar yapıldığına dair bulgular ortaya çıkmıştır. Bu araştırma nitel bir araştırmadır ve nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim desenine (fenomenoloji) göre yapılmıştır. Araştırma sonucu verilerin toplanıp analiz edilebilmesi için 13 okul müdürüyle ses kaydı yapılarak görüşmeler tamamlanmıştır. Araştırma sonucu olan verilerin düzenlenmesiyle elde edilen bulgular ile zincir okullarda kurum kültürünün yeri, okul müdürlerinin kurum kültürünü paydaşlara aktarış biçimi, rotasyon gibi değişikliklerde hissettikleri ve yapılan törenlere ilişkin duyguları ortaya çıkarılmıştır. Hepsi birbirinden farklı kurumlar olmasına rağmen hem kurum içerisindeki müdürlerin hem de bu 3 farklı zincir okulun, kurum kültürleri ve kurum kültürü algılarının aynı olduğu görülmüştür. Bunun sebebi olarak da özel okul piyasasındaki rekabet kültürünün her okulu aynı hedefe gitmek zorunda bıraktığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the opinions of school administratiors on thier notion of what“School Culture”means. With this aim, school administrators from the campuses of 3 different chain schools were interviewed. The participants of this study were the administrators who are working at the level of kindergarden, primary, secondary and high school. There were 5 administrators from the first school, 4 administrators from the other one and 4 administrators from another one where the study group consists of 13 administrators (N=13). As a result of this research, there are concrete evidence of the opinions of the administrators on school culture in chain schools, whether or not it is applied and felt the same in every campus and the activites that are utilized in presenting the organizational culture. This research is qualitative in nature and phenomenology which is one of the qualitative research methods was applied for the research. In order to collect and analyze the data of the research, sound recordings were made with 13 school administrators and the interviews were completed. As a result of the collected data, the following notions are evaluated: the place of school culture in chain schools, the way of presenting the school culture set by the administrators to the stakeholders, the feelings of rotation amongst schools in the chain, and the feelings invoked by ceremonies taking place within the schools. Even though there are 3 different chain schools, the research showed that all of the schools have a common perception about organizational culture. The reason for this is that the competition culture in the private school market forced each school to go for the same goal.