Design and implementation of a transation manager for a multidatabase system
Çoklu veri tabanı sistemleri için bir işlem yönticisinin tasarımı ve gerçekleştirimi
- Tez No: 56463
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: çoklu veri tabanı sistemi, dağıtık nesne yönetimi, nesne yönetim yapısı, ÇORBA, işlem yönetimi vi, multidatabase system, distributed object management, object man agement architecture, CORBA, transaction management IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz ÇOKLU VERİ TABANI SİSTEMLERİ İÇİN BİR İŞLEM YÖNETİCİSİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Özhan, Gökhan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Haziran 1996, 75 sayfa Çoklu veri tabanı sistemi, kullanıcıların otonom ve heterojen veri tabanı sis temlerine aynı anda erişimini sağlayan ve bunu yaparken de tek bir veri tabanı sis temine erişiyor yanılsaması yaratan bir yazılımdır. Dağıtık nesne yönetim(DOM) yapısı, çoklu bir veri tabanının alt yapısı olarak kullanıldığında, veri tabanı yönetim sistemlerinin esnek bir şekilde birlikte çalışabilirliğini mümkün kılar. Meydana çıkan önemli bir dağıtık nesne hesaplama platformu Nesne Yönetim Grubu'nun (OMG), Nesne Yönetim Yapısıdır (OMA). OMA, ÇORBA ve COSS'ukapsayan, endüstriyel bir standardlar ailesidir. Bu tez kapsamında, MIND isimli bir çoklu veri tabanı sistemi için bir işlem yöneticisinin tasarımı ve gerçekleştirimi anlatılmaktadır. MIND sisteminde, bütün yerel veri tabanları, genel bir veri tabanı nesnesi içine tek bir arayüz tanımı ile dahil edilmiştir. Bu arayüz operasyonları temel işlem ve sorgulama alt yapısını sağlamaktadır. Her yerel veri tabanı sistemi için bu arayüzün bir gerçekleştirimi vardır. Çoklu veri tabanı sistemlerinde işlem yönetiminin amacı tutarsız veri erişimine engel olmak ve işlemlerin eş zamanlı ve doğru olarak çalıştırılmalarını sağlamaktır. Çoklu veri tabanı sistemine bağlanan veri tabanı sistemlerinin otonom yapılarına müdahale etmeden hem düz hem de iç içe geçmiş işlemlerin eş zamanlı ve doğru olarak çalıştırılabilmeleri amacıyla MIND sisteminin işlem yöneticisi İç İçe Geçmiş İşlemler İçin İç İçe Biletler (Nested Tickets Method for Nested Transactions) adında yeni bir teknik kullanmaktadır. Konuyla ilgili yaptığımız araştırmalar bunun çoklu veri tabanı sistemlerinde iç içe geçmiş işlemlerin eş zamanlı ve doğru olarak çalıştırılabilmelerini sağlayan ilk teknik olduğunu göstermiştir. Global bir işlemin çalışma süreci boyunca MIND sisteminin işlem yöneticisi global işleme dahil olan bütün veri tabanı sistemlerindeki alt-işleminlerin (sub- transaction) statülerini saklar. Global bir işlemin tamamlanması (commit) ve iptal edilmesi (abort) işlemleri için genel veri tabanı nesnesi tarafından destekle nen iki-seviyeli tamamlama (two-phase commit) protokolü kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A TRANSACTION MANAGER FOR A MULTIDATABASE SYSTEM Ozhan, Gökhan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç June 1996, 75 pages A multidatabase system (MDBS) is a software that allows its users to simultane ously access autonomous, heterogenous database management systems (DBMS) by providing a single DBMS illusion. When a Distributed Object Management (DOM) architecture is used as the infrastructure of a multidatabase system, it becomes possible to provide flexible interoperation of DBMSs. One important emerging distributed object computing platform is Object Management Group's m(OMG) Object Management Architecture (OMA). OMA is a family of industry standards that include Common Object Request Broker Architecture (CORBA) and Common Object Services Specification (COSS). In this thesis, design and implementation of a transaction manager for a multidatabase system, namely MIND, by using CORBA as the infrastructure of the system is described. In MIND all local databases are encapsulated in a generic database object with a well defined single interface. The operations of this interface support basic transaction and query primitives. There are multiple implementations of this interface, one for each of the local DBMSs. The objectives of a multidatabase transaction management are to avoid in consistent retrievals and to preserve the global consistency in the presence of updates. In order to provide for the correct and serializable execution of both flat and nested transactions without violating the local autonomy of the partici pating DBMSs, MIND's transaction manager uses a new technique called Nested Tickets Method for Nested Transactions (NTNT). To the best of our knowledge, NTNT is the first technique to provide serializability of nested transactions in multidatabases. During the life-cycle of a global transaction, MIND's transaction manager keeps track of the states of each sub-transaction on each local DBMS involved. It handles global commit and global abort using Two-Phase Commit protocol supported by the generic database object.