Özel hastane hekimlerinin tazminat sorumluluğu
Compensation responsibility of private hospital physicians
- Tez No: 569020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ HULKİ CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel Hastane, Özel Hastane Hekimi, Özel Hastane Hekiminin Hukuki Sorumluluğu, Private Hospital, Private Hospital Physicians, Compensation Responsibility of Private Hospital Physicians
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sağlık hizmetleri hem devlet tarafından hem de özel sektör eliyle sunulan hizmetlerdir. Hekimler de bu doğrultuda kamu görevlisi yahut işçi olarak istihdam edilebilmektedirler. Kamu hastanesi personeli olan hekimlerin hukuki sorumluluğu idare hukuku alanında incelenir. Buna karşın özel hastane hekiminin tazminat sorumluluğunda hekim, hasta ve özel hastane arasındaki ilişkinin nasıl şekillendiğine göre farklı ihtimallerden bahsedilebilir. Buna göre genel olarak özel hastanelerin sorumluluğuna gidiliyor ise de hekimin de sorumlu olduğu haller mevcuttur. Hekimin tazminat sorumluluğunun gündeme geldiği yargılamalarda bu üçlü ilişkinin kendisine mahsus yönlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yine bu yargılamalarda hem hekimin tıbbi yükümlülükleri hem de etik yükümlülükleri karar verilirken dikkate alınmalıdır. Böylece hasta ve hekim haklarının tam manada korunması mümkün olacaktır. Bu tezde sırasıyla hekim hastane ilişkisi, hasta hekim arasındaki ilişki ve nihayet özel hastanelerde istihdam edilen hekiminin hukuki sorumluluğuna değinilmiştir. Sonuç bölümünde ise mütevazı bir katkı sunmak amacıyla görüş ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health services are provided by both the state and the private sector. Physicians can also be employed as public servants or workers. Compensation responsibilities of physicians who are public hospital staff are examined in the field of administrative law. On the other hand, according to the compensation responsibility of private hospital physicians, different possibilities can be mentioned according to how the relationship between physician, patient abd private hospital is shaped. Accordingly, private hospitals are generally responsible and also there are cases in which the physician is responsible. It is necessary to pay attention to the aspects of this triple relationship in cases for physicians liablity for compensation. Again, in these cases, both the physicians medical obligations and ethical obligations should be taken into account when deciding. Thus, it will be possible to protect patient and physician rights in full sense. In this thesis, the relationship between the physician hospital and the patient, the relationship between the patient and the physician and the legal resposibility of the physician employed in the private hospital were mentioned.In the conclusion part, opinions and suggestions are given to provide a modest contribution.,