Çanakkale ili Gelibolu ilçesinde 20 yaş üstü kadınlarda AAM prevalansı ve risk faktörleri
Prevalence and risk factors of overactive bladder in women above 20 years in Gelibolu, Çanakkale
  1. Tez No: 569042
  2. Yazar: BURÇİN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 20 Yaş Üstü Kadın, AAM, Prevalans, Risk Faktörleri, Women Above 20, Overactive Bladder, Prevalence, Risk Factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma; 20 yaş üstü kadınlarda AAM prevalansı ve neden olan risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, Eylül 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında, Gelibolu Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 20 yaş üstü 375 kadınla yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; kadınların sosyo-demografik özellikleri, kişisel alışkanlıkları ve obstetrik-jinekolojik öyküsünü içeren anket formu, AOB-V8 formu (Overactive Bladder-Validated-8), UDI-6 (Urinary Distress Inventory-6) ve IIQ-7 (Incontinance Impact Questionnaire-7) formu kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, ki-kare, Fisher's exact test, Mann Whitney U testi ve Lojistik Regresyon kullanılmıştır. Çalışmada kadınlarda AAM prevalansı %16,3 olarak bulunmuştur. AAM ile ilişkili faktörler olarak; yaş, BKI, çalışma durumu, gelir durumu, doğum şekli, doğum sayısı, konstipasyon, hipertansiyon, sigara kullanımı, kafeinli içecek tüketimi, menapoz, depresyon öyküsü ve jinekolojik ameliyat geçirme saptanmıştır. Lojistik regresyon analizinde; 40-49 yaş grubu (OR=2,456; %95 GA: 1,109-4,281), 50-59 yaş grubu (OR=3,179; %95 GA: 1,004-7,987), 60 yaş ve üzeri olma (OR=4,253; %95 GA: 2,295-6,036), BKI'nin 25.0-29.9 olması (OR=3,345; %95 GA: 1,288-8,691), BKI'nin ≥30.0 olması, (OR=6,253; %95 GA: 2,261-12,536) konstipasyon (OR=3,106; %95 GA: 1,402-6,882), sigara kullanımı (OR=2,27; %95 GA: 1,036-4,998), doğum sayısının üç olması (OR=3,319; %95 GA: 1,765-6,204), doğum sayısının dört ve üzeri olması (OR=4,620; %95 GA:1,432-9,366) ve menopoz (OR=2,406; %95 GA:1,403-3,346) AAM için risk faktörleri olarak saptanmıştır. AAM'li kadınlardaki inkontinansın yaşam kalitesini hafif düzeyde etkilediği; en sık ev işlerini yapabilme, daha sonra yürüme, yüzme, egzersiz aktiviteleri ve ev dışı sosyal aktivitelere katılımın etkilendiği görülmüştür. Sağlık profesyonellerinin AAM ve inkontinans hakkında bireylere eğitim vermesi hem AAM hem de inkontinansın önlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Prevalence and Risk Factors of Overactive Bladder in Women Above 20 Years in Gelibolu, Çanakkale This study aimed to determine the prevalence of overactive bladder in women above 20 years the risk factors that cause it. Descriptive survey type of this study was applied between September 2016- February 2017, at Çanakkale Gelibolu Hospital Gynecology and Obstetrics policlinics on 375 womens. Data gathering tools; questionnaire (including pregnant women's socio-demographic characterics, personal habits and obstetrics-gynecologic history), Overactive Bladder-Validated Scala, Urinary Distress Inventory Scala and Incontinance Impact Questionnaire Scala was used. Datas loaded with face-to-face interview technique in Gynecology and Obstetrics policlinics. For statistical analysis; Pearson Chi-square test, Fisher's exact test, Mann Whitney U test and logistic regression analysis were used. In this study, the prevalance of AAM %16,3.The associated risk factors with; age, BMI, working status, income status, type of birth, constipation, hypertension, smoking, caffeine drink consumption, menopause, number of births, history of depression and gynecological surgery were found. In lojistic regression analysis; age 40-49 (OR=2,456; 95% CI: 1,109-4,281), age 50-59 (OR=3,179; 95% CI: 1,004-7,987), age 60 (OR=4,253; 95% CI: 2,295-6,036), BMI 25.0-29.9 (OR=3,345; 95% CI: 1,288-8,691), BMI ≥30.0, (OR=6,253; 95% CI: 2,261-12,536), constipation (OR=3,106; 95% CI: 1,402-6,882), smoking (OR=2,27; 95% CI: 1,036-4,998), number of births 3 (OR=3,319; %95 GA: 1,765-6,204), number of births 4 and above (OR=4,620; %95 GA:1,432-9,366) and menopause (OR=2,406; 95% CI:1,403-3,346) were found to be risk factors for OAB. When the effects of incontinence on quality of life in women with AAM are examined, it is seen that incontinence affects the ability to do household chores and then it affects walking, swimming, exercise and social activities outside the home. Health professionals informing women about AAM and incontinence will contribute to the prevention of AAM.