Hasta mahremiyeti konusunda hemşirelerin tutum ve görüşlerinin belirlenmesi
Nurses' attitudes and opinions on patient confidentiality
  1. Tez No: 569110
  2. Yazar: NİLAY ATAK BİLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Hasta Mahremiyeti, Hemşireler, Tutum ve Görüşler, Hospital, Patient Confidentiality, Nurses, Attitudes and Opinions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada; İzmir ilinde faaliyet gösteren 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşunda çalışan 322 hemşirenin hasta mahremiyetine yönelik tutum ve görüşlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma ile hasta mahremiyetinin hastanelerde uygulanıp uygulanmadığı hemşireler tarafından değerlendirilmiştir. Çalışmada veriler yüz yüze gerçekleştirilen anket tekniği kullanılarak Ekim 2015-Aralık 2015 tarihlerinde toplanmıştır. Çalışmada verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu (Sosyo-Demografik Özellikler) ve Hasta Mahremiyet Ölçeği kullanılmıştır. Hemşirelere sunulan 37 adet değerlendirme ölçeğinin 28 maddesi sağlık tesisi, 8 maddesi hemşire uygulamaları ve 1 adedi açık uçlu sorulardan ve iki alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırma verileri istatistiksel olarak SPSS 20.0 paket program yardımı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve yüzde analizi, KMO ve Bartlett testleri ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre hemşirelerin genel olarak hasta mahremiyeti konusunda bilgi sahibi oldukları ve bu bilgileri uygulamada kullandıkları görülmüştür. Ancak hasta haklarına ilişkin bazı hususlarda hemşirelerin farklı görüşlere sahip olduğu belirlenmiştir. Hemşire tutumları ve görüşlerinin demografik özelliklere göre farklılaşmasına bakıldığında ise tutum ve görüşlerin hemşirelerin öğrenim durumu, unvan, meslekte çalışma yılına göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the attitudes and opinions of 322 nurses working in health institutions affiliated to secondary and tertiary care hospitals in İzmir. In this study, the nurses evaluated whether patient confidentiality was applied in the hospitals or not. Data were collected using a face-to-face survey technique between october 2015-december 2015. Duplication collected using a face-to-face survey technique in the study. Personal Information Form (Socio-Demographic Characteristics) and Patient Privacy Scale developed by the researcher were used to gather data in the study. 28 items of the 37 evaluation scales consist of health facility, 8 items of nurse applications, 1 open-ended questionnaire and 2 sub-dimensions. The data of the study were statistically evaluated in the SPSS 20.0 package program. In the analysis of the data, frequency and percentage analysis, KMO and Bartlett tests and ki-square test were used. According to the findings of the study, it was seen that the nurses generally have information about patient confidentiality and use this information in practice. However, it has been determined that nurses have different views on some aspects of patient rights. When the nurse attitudes and opinions differ according to the demographic characteristics, it was determined that attitudes and opinions differ according to the education status, title, occupational year of the nurses.