Çocukluk dönemi travmatik yaşantıların erişkinlikte özgüven ve kişiler arası problemler ile ilişkisi
Effect of childhood trauma on adulthood self-esttem and interpersonal relationship
- Tez No: 569161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: childhood traumas, self - esteem, interpersonal problem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı; çocukluk çağında travmatik yaşantıların erişkinlikte, erişkinlikteki benlik saygısını ve kişiler arası problemlerini ne düzeyde etkilediğini incelemektir. Araştırma rastgele örneklem yöntemi ile tasarlanmış, 100 kişi ile anket anket ve ölçekler doldurulmuştur. Verilerin toplanması için anket formları ve ölçekler kullanılmıştır. Başta sosyo-demografik form olmak üzere, çocukluk çağı travma ölçeği, rosenberg benlik saygısı ölçeği ve kişiler arası problemler envanteri ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre çocukluk çağı travmalarının bireylerin erişkinlikteki benlik saygısına ve kişiler arası problemlerine etki ettiği görülmüştür. Sonuçlar ilgili alanyazıya göre tartışılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir. Anahtar sözcükler : çocukluk çağı travmaları, benlik saygısı, özgüven , özsaygı, kişiler arası problem.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to investigate the effect of traumatic experiences in childhood on self-esteem and interpersonal problems in adulthood. The study was designed with random sampling method and questionnaires and scales were filled with 100 people. Questionnaire forms and scales were used to collect the data. Childhood trauma scale, rosenberg self-esteem scale and interpersonal inventory inventory were used, especially the socio-demographic form. According to the findings of the study, childhood traumas affect individuals' self-esteem and interpersonal problems in adulthood. The results were discussed according to the related literature and future studies were suggested.