Eşik altı depresyon belirtilerinin klinik ve bilişsel yordayıcıları
Clinical and cognitive predictors of subthreshold depression symptoms
  1. Tez No: 569169
  2. Yazar: SELİN ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşik altı depresyon, savunma mekanizmaları, düşünce eylem kaynaşması, yükleme biçimleri, Sub-threshold depression, defense mechanisms, thought action fusion, attributional style
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada psikiyatrik tanısı ve ilaç kullanımı olmayan örneklemde eşik altı depresyon belirtilerinin klinik olarak savunma mekanizmaları üzerinden, bilişsel olarak düşünce eylem kaynaşması ve yükleme biçimleri üzerinden yordanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, İzmir'in Konak ilçesinde 18 – 55 yaş aralığındaki sağlıklı bireylere, BDÖ (Beck Depresyon Ölçeği), DDKÖ (Düşünce Davranış Kaynaşması Ölçeği), SBT-40 (Savunma Biçimleri Testi-40 Maddelik Form), MOKSL (Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi), IPSAQ (İçsel-Kişisel-Durumsal Atıflar Ölçeği) uygulanmıştır. Elde edilen verilere uygulanan T-Test sonuçlarına göre, eşik altı depresif belirtiler gösteren bireylerde olgun olmayan savunma mekanizmalarını daha fazla kullanılmaktadır. Eşik altı depresyon belirtileri gösteren ve göstermeyen bireylerin, nevrotik savunma mekanizma kullanımının farklılaştığı gözlenmiştir. Obsesif kompulsif bozukluğu belirtileri açısından iki grup karşılaştırıldığında, eşik altı depresif semptomlar gösteren bireylerde OKB belirtilerinin yoğunluğu daha fazla gözlenmiştir. Cinsiyetin, depresyon skorları üzerinde etkisi bulunmamıştır. Düşünce eylem kaynaşması ve yükleme biçimlerinin eşik altı depresyon belirtileri gösteren ve göstermeyen bireyler üzerinden karşılaştırılması sonucunda anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda yapılan Korelasyon sonuçlarına göre, eşik altı depresif semptomlarının şiddeti ve immatur savunma mekanizmaları arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak, eşik altı depresyon şiddeti artması, OKB belirtileri arttırmıştır. Eşik altı depresyon şiddetinin artması ve olabilirlik boyutunda düşünce eylem kaynaşması arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur. Son olarak, klinik ve bilişsel yordayıcıların Regresyon analizi üzerinden incelenmesi sonucunda, olgun olmayan savunma mekanizmalarının eşik altı depresyonun yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to predict the symptoms of subthreshold depression on the basis of defensive mechanisms, thought-action fusion and attributional style in the sample without psychiatric diagnosis and drug use. For this purpose, in the Konak district of İzmir, healthy subjects aged 18 to 55 years were evaluated by BDI (Beck Depression Inventory), TAFS (Thought Action Fusion Scale), SBT-40 (Defense Style Questionnaire40), MOCQ (Maudsley Obessive Compulsive Questionnaire), IPSAQ (Internal, Personal and Situational Attributions Questionnaire). According to the T-Test results applied to the data obtained, immature defense mechanisms are used more frequently in individuals with subthreshold depressive symptoms. It was observed that the use of neurotic defense mechanisms differed in individuals who had and did not show symptoms of subthreshold depression. When the two groups were compared in terms of symptoms of obsessive-compulsive disorder, the intensity of OCD symptoms was more observed in individuals with subthreshold depressive symptoms. Gender had no effect on depression scores. No significant difference was observed in the comparison of thought action fusion and attributional style over individuals with and without subthreshold depression. According to the results of Correlations, a significant positive relationship was found between the severity of subthreshold depressive symptoms and immature defense mechanisms. In addition, increased subclinical depression severity increased symptoms of OCD. A significant positive correlation was found between the sub-threshold depressive symptoms and fusion of thought action in likelihood dimension. Finally, as a result of Regression analysis of clinical and cognitive predictors, immature defense mechanisms were found to be predictors of sub-threshold depression. The findings are discussed in the relevant literature.