Tüketicilerin küyerel ürünlerin performansına ilişkin algıları üzerine tercih tutumlarının ve imaj algılarının etkisi: Gaziantep Domino's Pizza örneği
The impact of customers' preference attitudes and brand image perceptions on their perceptions of glocal products' performance: A case study on Gaziantep Domino's Pizza
  1. Tez No: 569250
  2. Yazar: EDA DUYGU ÖZER SÜT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, İşletme, Nutrition and Dietetics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küyerelleşme, Tüketici Tercihleri, Marka İmajı, Marka Performansı, Glocalization, Customer Preferences, Brand Image, Brand Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Küresel şirketler yerel ve küresel yaklaşımların birleşimi olan küyerel stratejileri kullanarak, ürünlerini ya da hizmetlerini faaliyet gösterdikleri ülkelerin veya bölgelerin kültürel yapısına uygun hale getirmeyi ve adapte etmeyi amaçlamaktadır. Küyerel pazarlama stratejilerini aktif bir şekilde uygulayan şirketlerden birisi de dünyaca ünlü bir pizza markası olan Domino's Pizza'dır. Bu araştırmada, Domino's Pizza'nın küyerel ürünlerinin Gaziantep'teki tüketicilerin tutumları açısından üç farklı faktör göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu konuda bilgi edinmek için betimsel tarama metodu kullanılmıştır. Çalışmanın veri toplama aracı ise anket yöntemidir. Verilerin analizleri SPSS programı yardımıyla yapılmış, analiz sonuçları tablolar halinde gösterilip açıklanmış ve yorumlanmıştır. Uygulanan anketlerin analiz sonuçlarına göre bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada, küresellik, yerellik, küyerellik süreçleri, küresel markaların performans algısının tüketici tercih tutumları ve marka imajı algısı tarafından nasıl etkilendiği, Türk mutfak kültürü ve Gaziantep mutfak kültürü literatür bölümünde etraflıca incelenmiştir. Ayrıca Domino's Pizza ve küyerel pazarlama politikasına dair bilgilere de bu bölümde yer verilmiştir. Bu bağlamda yapılan regresyon analizi sonuçlara göre, performans algısı ile marka imaj algısı ve tercih tutumu arasındaki korelasyon neredeyse eşittir. Buna göre, Gaziantep merkezde yaşamakta olan Domino's Pizza tüketicilerinin, Domino's Pizza'nın kendisine ve küyerel ürünlerine dair tercih tutumları ile markanın sahip olduğu imaja dair algılarının Domino's Pizza'nın küyerel ürün performansına yönelik algıları üzerinde istatistiksel olarak doğru yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
By using the strategies which are an integration of“global”and“local”, companies have been aiming to tailor and adapt their products or services according to the cultural structure of the country or the region they have been operating in. One of the companies that has been using the glocal strategies very actively is Domino's Pizza, which is a worldwide known pizza company. In this research it has been aimed to evaluate the glocal products of Domino's Pizza in terms of customer attitudes in Gaziantep by taking three factors into consideration. A descriptive survey has been conducted to provide information. The data collection tool of the study is survey method. The results have been evaluated according to the results of the survey analysis. The data analysis has been done with the help of SPSS programme and the findings of the analysis have been shown and explained in tables and commented on. An evaluation has been done according to the findings. In this study globalization, localization, glocalization, how performance perception related to global companies is affected by customers' preference attitudes and brand image perceptions, Turkish cuisine and Gaziantep cuisine have been researched thoroughly in the literature review part. Furthermore, some information about Domino's Pizza and its glocal marketing policy has been explained in this part. In this regard, according to the results of the regression analysis, the correlation between performance perception and brand image perception and preference attitudes are almost the same. As a result, it has been observed that the preference attitudes of Domino's Pizza consumers living in the city center of Gaziantep towards Domino's Pizza and its glocal products statistically have a directly-related and meaningful impact on their brand image perceptions and their performance perceptions of the glocal products of Domino's Pizza.