Tarkan şarkılarındaki müzikal ögeler
Musical elements in tarkan's songs
- Tez No: 569282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUR VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzikoloji, Tarkan, Popstar, Youtube İzlenme Sıklığı, Müzikal Ögeler, Musicology, Tarkan, Popstar, Youtube Frequency, Musical Elements
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
1992 yılında“Kıl Oldum Abi”adlı şarkısı ile yıldızı parlamış olan Tarkan, kısa sürede ülkenin gündeminde yer etmiş ve günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış pop şarkıcıları arasına girmiştir.“Yine Sensiz”adlı albümüyle başlayan müzik serüvenini geçen yıllarda dokuz albüm takip etmiş ve“10”adlı son albümü 2017 yılında piyasaya çıkmıştır. Bütün albümleri çok satanlar listesine giren Tarkan, dijital ortama geçişle birlikte 2007 yılında dijital müzik platformunda şarkıları en çok indirilen şarkıcı olmuştur. Bu çalışma, müziği ve tarzıyla büyük beğeni toplamış olan şarkıcının eserlerinin incelenmesi sonucu toplumun müzikal beğenileri hakkında fikir sahibi olmak açısından önem taşımaktadır. Çalışma sonunda Youtube izlenme sayılarına göre en çok beğenilmiş ve dinlenmiş olan on şarkısından yola çıkılarak müzikal değerlendirmeler yapılmıştır. On şarkının müzikal yapısı incelendikten sonra beğenilen şarkıları arasındaki ortak noktalar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tarkan who became instantly famous in 1992 with his song“Kıl Oldum Abi”has been well-known since then and stil remains among popular artists till present day. His music adventure started with the album“Yine Sensiz”and since then he has made nine albums, of which“10”is the latest one, being released in 2017. All of his albums have been on the list of best-selling albums. With a shift to the digital era in 2007, Tarkan has been one of the most downloaded singers. This research is important to get results on Tarkan's songs who is admired by many with his style and music. After researching, an idea about the musical taste and preference of the society was reached. At the end of the study, the musical assessment was conducted based on the number of times the songs was listened to and liked on Youtube. After the musical pattern of the ten songs were studied, the common features of the songs liked were specified.