Fen bilimleri öğretmen adaylarının fen öğretimi öz yeterlik inanç düzeyleri ile fen öğretimine yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
A study of preservice science teachers' science teaching self-efficacy belief levels and their attitudes towards science teaching in terms of different variables
  1. Tez No: 569309
  2. Yazar: BETÜL ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL CENGİZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Öz-yeterlik İnancı, Tutum, Eğitim Fakültesi, İstanbul, Science Teaching, Self-efficacy Belief, Attitude, Faculty of Education, Istanbul
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı; fen bilgisi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin fen öğretimi öz-yeterlik inanç seviyeleri ile fen öğretimine ilişkin tutumlarının cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrenim görülen üniversite, mezun olunan lise türü ve akademik not ortalaması değişkenleri açısından incelenmesidir. Araştırmanın çalışma evrenini 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi'nde fen bilgisi öğretmenliği ana bilim dalında öğrenim gören ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıftaki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma verileri Riggs ve Enochs (1990) tarafından geliştirilen ve Bıkmaz tarafından (2002) yılında Türkçeye uyarlanan fen bilgisi öğretimi öz-yeterlik ölçeği ile Thompson ve Shringley (1986) tarafından geliştirilen ve Tekkaya, Çakıroğlu ve Özkan (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan fen öğretimi tutum ölçeği ile toplanmıştır. Ölçme araçlarının çalışma evrenine uygulanması sonucunda elde edilen dağılım normallik göstermediği için ikili grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U Testi, çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis Testi kullanılmıştır. Ayrıca öz-yeterlik inancı ile tutum arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Sperman Brown Sıra Farklar Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; fen bilgisi öğretmenliği bölümündeki öğrencilerin fen öğretimi öz-yeterlik inanç seviyeleri ve fen öğretimine ilişkin tutum düzeyleri ile cinsiyet, sınıf düzeyi, üniversite ve mezun olunan lise türü değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Diğer taraftan fen öğretimi öz-yeterlik inanç seviyeleri ve fen öğretimine ilişkin tutum düzeyleri ile akademik not ortalaması değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca fen bilgisi öğretmenliği bölümündeki öğrencilerin fen öğretimi öz-yeterlik inançları ile fen öğretimine ilişkin tutumları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma sonunda önemli görülen önerilere bakıldığında üniversitelerdeki eğitim programlarına duyuşsal kazanımlara ilişkin derslerin de eklenmesi, fen bilgisi öğretmenliği bölümündeki öğrencilerin teorik derslerin yanında daha fazla uygulama yapabileceği eğitim ortamların oluşturulması, fen bilgisi öğretmenliği bölümündeki öğrencilerin gelişimlerinin süreç içinde takip edilmesi ve öğretmen eğitiminde mikro öğretim tekniğinden faydalanılması sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the science teaching of preservice science teachers' self-efficacy belief levels and their attitudes towards science teaching in terms of gender, class level, university graduation, type of high school graduation, and variables of academic grade point average. The target population of the study consists of the second, third, and fourth-grade preservice teachers studying in the Department of Science Teaching in İstanbul University-Cerrahpaşa, Marmara University, Yıldız Technical University, and Bogazici University in the 2018-2019 academic year. The research data were collected through the“Scale of Self-efficacy Belief in Science Teaching”developed by Riggs and Enochs (1990) and adapted into Turkish by Bıkmaz (2002), and the“Science Teaching Attitude Scale”developed by Thompson and Shringley (1986) and adapted into Turkish by Özkan, Tekkaya, and Çakıroğlu (2002). The Mann-Whitney U Test was used for binary group comparisons related to the data obtained as a result of the application of the measurement tools to the study population, the Kruskal-Wallis Test was used for multiple group comparisons. In addition, the Spearman-Brown Correlation Coefficient was used to determine the relationship between self-efficacy belief and attitude. When the findings of the study were evaluated, there was no significant difference between the science teaching of preservice teachers' self-efficacy belief levels and their attitude levels towards science teaching, and gender, class level, university, and the high school graduation type variables. On the other hand, it was observed that there was a significant difference between the levels of science teaching self-efficacy belief levels and attitudes towards science teaching, and the variable of academic grade point average. In addition, it was found that there was a medium positive correlation between preservice science teachers' self-efficacy beliefs and their attitudes towards science teaching. In the context of the important suggestions that arise as a result of the research, the addition of courses related to the affective gains to the educational programs in universities, the creation of educational environments where preservice teachers can practice more besides theoretical courses, the follow-up of the development of preservice teachers within the process, and the use of micro-teaching technique in teacher education can be listed.