Kur'an-ı Kerim'in peygamber aileleri üzerinden verdiği mesajlar
Qur'an-i Kerim's messages from the prophet families
- Tez No: 569310
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Peygamber, Aile, Sevgi, Saygı, Qur'an, Prophet, Family, Love, Respect
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Aile, tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de değerini korumaktadır. Ancak ailenin insanlığın her çağında sahip olduğu öneme paralel olarak birtakım meseleleri de olmuştur. Özellikle de günümüz dünyasında ailenin karşı karşıya kaldığı kriz ve kargaşalar, aile bağlarının kaybolmaya yüz tutması ve aile içi çatışmalar konuyu bir kez daha düşünmeyi gerekli kılmaktadır. Peygamber ailelerine yer veren Kur'an, onları aile bireyleri eşliğinde evrensel semboller olarak tanıtmaktadır. Onların ailelerinde yaşadıkları problemler, her çağda ailelerin karşı karşıya kalabileceği hususlardan oluşmaktadır. Kur'an-ı Kerim'e göre insanlar tarafından kurulan ilk sosyal gruplaşma aile şeklinde olmuştur. İslam dini, aileyi Kur'an ve sünnetin telkinleriyle bireyler arasında dini bir bağ kurmuş ve yüksek bir temele oturtmuştur. Kur'an çeşitli bölümlerinde aileyi oluşturan eş, anne-baba ve çocuk gibi temel unsurları anlattığı gibi bazı bölümlerde de aile bireyleri arasındaki ilişkilere vurgu yapmaktadır. Eşlerin anne-baba merkezli olarak iskeletini oluşturduğu bu kurum Kur'an nazarında sevgi, saygı, şefkat ve merhametten örülen bir kimliğe kavuşmaktadır. Kur'an'a göre aile, asıl itibariyle bu kimlik ekseninde ifadesini bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Family, as in every period of history, still maintains its value. However, in parallel with the importance that the family has in every age of humanity, there have been some issues. Especially in today's world, the crisis and chaos that the family faces, the disappearance of the family ties and the domestic conflicts make it necessary to think again. Qur'an, which includes the families of the Prophet, introduces them as universal symbols in the company of their family members. The problems they experience in their families consist of issues that families can face in every age. According to the Qur'an, the first social grouping established by people was family. The religion of Islam established a religious connection between the individuals and the people with the suggestions of the Qur'an and Sunnah. The Qur'an emphasizes the basic elements of the family such as the spouses, parents and children in various parts of the family and in some sections the relationships between the family members. This institution, in which the spouses form the skeleton centered on a parent, has an identity built on love, respect, compassion and mercy in the Qur'an. According to the Qur'an, the family finds its expression on the basis of this identity.