Preservice elementary teachers' science knowledge, attitude toward science teaching and their efficacy beliefs regarding science teaching
Sınıf öğretmeni adaylarının bilgi düzeyleri, fen öğretimine yönelik tutumları ve özyeterlik inançları
- Tez No: 153140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE ÇAKIROĞLU, DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimine Yönelik Öz Yeterlik inançları, Kişisel Öz Yeterlik, Sonuç Beklentisi, Fen Bilgi Düzeyleri, Fen Öğretimine Yönelik Tutum, Science Teaching Efficacy Beliefs, Personal Science Teaching Efficacy, Science Teaching Outcome Expectancy, Attitude toward Science Teaching, Science Knowledge Level v
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Öz SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ BİLGİ DÜZEYLERİ, FEN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİK İNANÇLARI SARIKAYA, Hilal Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Jale ÇAKIROĞLU Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ceren TEKKAYA Eylül 2004, 114 Sayfa Bu araştırma, sınıf öğretmeni adaylarının fen bilgi düzeylerini, fen öğretimine yönelik tutumlarını ve özyeterlik inançlarım belirlemek amacı ile yapılmıştır. Buna ek olarak, sınıf öğretmeni adaylarının fen bilgi düzeylerinin ve fen öğretimine yönelik tutumlarının, fen öğretimine yönelik öz yeterlik inançlarına katkısı incelenmiştir. Bu çalışma, 2003-2004 bahar döneminde Türkiye'deki dokuz farklı üniversitede ilköğretim sınıf öğretmenliği bölümü son sınıfında okuyan toplam 750 (531 kız, 216 erkek ve 3 cinsiyetini belirtmemiş) sınıf öğretmeni adayıyla yürütülmüştür. Veriler, Enochs ve Riggs'in (1990)“Fen Öğretimi Öz Yeterlik İnanç”ölçeği, Fen Bilgisi Testi ve Thompson ve Shringley'in (1986)“Fen Öğretimi Tutum Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlan, sınıf öğretmeni adaylarının, fen öğretimi öz-yeterlik ölçeğinin kişisel öz yeterlik ve sonuç beklentisi alt boyutlarında, inançlarının orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca analiz sonuçlan, sınıf öğretmeni adaylarının fen öğretimine yönelik genellikle pozitif tutum geliştirdiklerini ve fen bilgi düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. Bunlara ek olarak, fen bilgi düzeyi ve fen öğretimine yönelik tutumun, sınıf öğretmeni adaylarının kişisel öz yeterlik ve sonuç beklentisindeki değişimlerine istatistiksel olarak önemli katkı yaptığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESERVICE ELEMENTARY TEACHERS' SCIENCE KNOWLEDGE, ATTITUDE TOWARD SCIENCE TEACHING AND THEIR EFFICACY BELIEFS REGARDING SCIENCE TEACHING SARIKAYA, Hilal M. Sc, The Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale ÇAKIRO?LU Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ceren TEKKAYA September 2004, 1 14 Pages This study intended to explore preservice elementary teachers' science knowledge level, attitude toward science teaching and their efficacy beliefs regarding science teaching. In addition, the contribution of science knowledge level and attitudes toward science teaching on Turkish preservice elementary teachers' efficacy beliefs was investigated. The present study was conducted at the end of the spring semester of 2003- 2004 academic year with a total number of 750 (n=531 females; n=216 males; and n=3 gender not provided) fourth-year preservice elementary teachers who enrolled at IVelementary teacher education programs of nine different universities in Turkey. Data were collected utilizing three questionnaires: the Science Teaching Efficacy Belief Instrument (STEBI-B) developed by Riggs and Enochs (1990), Science Achievement Test, and Science Teaching Attitude Scale developed by Thompson and Shrigley (1986). Data of the present study were analyzed utilizing descriptive and inferential statistics. Analysis of the self-efficacy survey indicated that preservice elementary teachers had moderate sense of self-efficacy beliefs regarding science teaching on both Personal Science Teaching Efficacy and Outcome Expectancy dimensions of the STEBI-B. Also, preservice elementary teachers indicated low level of science knowledge and generally positive attitude toward science teaching. Furthermore, science knowledge level and attitude towards science teaching made a statistically significant contribution to the variation in preservice elementary teachers' personal science teaching efficacy beliefs and outcome expectancy.