Kuru yöntem ile sülfürik asit ve hidroklorik asit aktivasyonunun bazı killerin ağartma gücü üzerine etkisi
  1. Tez No: 56934
  2. Yazar: AYSEL BÜYÜKSAĞİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ERCENGİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçek yağı Ağartma Kil Asit aktivasyonu, Sunflower oil Bleaching Clay Acid activation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmada Türkiye'nin farklı yörelerinden seçilen bentonitlerin yağ sanayisinde ağartma toprağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Ağartma toprağı hazırlamak için Türkiye'nin farklı yörelerindeki kil yataklarından beş örnek alınmıştır. Killerin kimyasal ve mineralojik bileşimleri; kimyasal analiz, diferansiyel termik analiz ve X - ışınları difraksiyonu ile belirlenmiştir. Her bir kil örneği asit / kil oranı 0,1 - 0,6 arasında değiştirilerek sülfürik asit ve hidroklorik asit ile“ kuru yöntem ”uyarınca aktiflenmiştir. Hazırlanan ağartma toprakları ile nötralize ayçiçek çekirdeği yağının ağartılması, kolorimetrik yoldan Lovibond tintometresi ( hücre boyutu 5,25“ ) ve 407 nın dalga boyunda spektrofotometre ile incelenmiştir. Aktivasyon sıcaklık ve süresi en uygun değerlerde sabit tutularak aktivasyondaki ”asit / kil“ oranlan değiştirilmiştir. Aktivasyondaki ”asit / kil“ oranı göz önüne alınarak sonuçlar tartışılmıştır. Edirne - Yazır kili hariç tüm aktiflendirilmiş killerde hidroklorik asit ile kuru aktivasyon yöntemi, sülfürik asitle kuru aktivasyon yönteminden daha iyi sonuç vermiştir. Hidroklorik asit ile kuru aktivasyon yönteminde en uygun ”asit / kil " oranı 0,4 olarak alınabilir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY In this work, utilization of the bentonites obtained from different parts of Turkey was investigated as a bleaching agents in the vegetable oil industry. In order to prepare a bleaching earth, five clay samples were selected from different parts of Turkey. The chemical and mineral composition of clays have been determined by the chemical analysis, differential thermal analysis and X - ray diffraction. Each clay sample has been treated with sulphuric and hydrocloric acid at acid / clay ratios of 0,1 - 0,6 and activated by the“ dry process ”. The bleaching of sunflower oil with the prepared active earths has been tested either colorimetrically with a Lovibond tintometer ( 5,25“ cell ) and spektrofotometer ( at 407 nm wavelength ). Keeping the activation temperature and period constant at their optimum values, acid to clay ratios ( acid / clay ) were changed. The results were discussed with respect to ”acid / clay“ ratio by activation. Except Edirne - Yazır clay, hydrocloric acid in the dry process has been concluded better than sulphuric acid for all activated clays. The optimum ”acid / clay " ratio will be taken up 0,4 in the hydrocloric acid in the dry process.