Sera ısıtma sisteminde güneş enerjisinden yararlanma ve fuel-oil ısıtma sistemine alternatif olarak kanatlı borulu ısıtma sisteminin önerilmesi
  1. Tez No: 56935
  2. Yazar: IŞIK TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, Güneş Enerjisi, Isı Dengesi, Kütle Dengesi, Hava Isıtma Sistemleri, Kanatlı Borular, Greenhouse, Solar Energy, Heat Balance, Mass Balance, Space Heating, Fine Tubes
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada iç şartları kontrol edilen bir seranın ısı ve kütle dengesi ele alınmış ve yetiştirme dönemi boyunca gerekli ısı belirlenmiştir. Çift plastik örtülü seranın matematiksel modeli kurulmuş ve sürekli ve sürekli olmayan şartlar için ısı ve kütle denge denklemleri çıkartılmıştır. Sonraki bölümlerde, yarım silindirik bir yüzeye gelen toplam güneş ışınımının hesabı için ifadeler türetilmiştir. Seranın ısı ihtiyacını belirlemek için, güneş ışınımından ve faz değişimi enerjisinden ısı kazançları ile örtüden taşınım ve ışınımla olan ısı kayıpları hesaplanmıştır. Isı ihtiyacı belirlenmesinden sonra mevcut ısıtma sisteminin yerine geçecek başka bir sistem önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study covers the heat and mass balances of a controlled environment greenhouse and predicting of the heating requirement during the growing season. The mathematical model was established for the inflated double plastic covers, and heat and mass balance equations were derived for steady and unsteady state operation. In subsequent studies, equations which give the total solar radiation on a semicylindrical surface, were derived. Heat gains from solar radiation and phase change energy and heat losses from cover by convection and radiation were calculated to determine the heat requirement. According to the heat requirement, an alternative heating system were proposed to existent system.