Nar (punica granatum l.) çeşitlerinin ssrbelirteçleriyle moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of pomegranate(punica granatum l.) genotypes with ssr markers
  1. Tez No: 569389
  2. Yazar: HALİME KERİMAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KARAKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Markör, Moleküler Karakterizasyon, SSRs, Nar 2019, 24 sayfa, Marker, Molecular Characterization, SSRs, Pomegranate 2019, 24 page
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NAR (Punica granatum L.) GENOTİPLERİNİN SSR MARKÖRLERİ İLE MOLEKÜLER KARAKTERİZASYONU Halime Keriman ÇETİNKAYA Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yaşar KARAKURT Bu tez çalışmasında moleküler markörlerden SSR tekniği kullanılarak nar genotipleri arasındaki farklılıkları ortaya koymak amaçlanmıştır. Nar Lythraceae familyasına ait tropik ve subtropik iklim kuşağında yetiştirilen bir meyve olduğu bilinmektedir. Çalışma kapsamında Akdeniz Bölgesi Antalya ilinde yer alan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden 10 çeşit nar ve küçük özel mülk bahçesinden 1 çeşit nar alınarak moleküler analizler için kullanılmıştır. Bu amaçla nar türünde yer alan genotiplere ait numuneler uygun koşullarda alındıktan sonra Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Laboratuvarında moleküler analizleri gerçekleştirilmiştir. SSR markörleri ile yapılan analizler sonucunda UPGMA metoduna göre nar çeşitleri arasında iki ana grup ortaya çıkmış ve %65 oranında benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. İlk ana grup kendi içinde 4 alt gruptan meydana gelmiştir. İlk alt grupta Hicaz, ikinci alt grupta Aşı, Batem Onur, Ernar, Batem Hicaz, üçüncü alt grupta Beynarı ve dördüncü alt grupta Batem Esin, Batem Yılmaz ve Ekşilik yer almıştır. İkinci ana grup 2 alt gruba ayrılmıştır. İlk alt grupta Katırbaşı, ikinci alt grupta Fellahyemez yer almıştır. Batem Onur ve Ernar çeşitlerini birbirlerinden ayırt edecek polimorfizmler üretilememiş ve bu iki çeşit bir arada gruplanmıştır. Hicaz, Beynar, Ekşilik, Katırbaşı ve Fellahyemez çeşitleri tek başına bir alt grup oluşturmuştur. Çalışmada Aşınar ve Batem Onur-Ernar, Batem Esin ve Batem Yılmaz arasında yakın korelasyon olduğu gözlemlenmiştir. Nar türüne ait SSR bulguları, bölgede bundan sonraki ıslah çalışmalarına ebeveyn seçiminde bir basamak oluştururken, nar genotiplerinin yayılma alanlarının belirlenmesinde, genetik koleksiyonların karşılaştırılmasında, nar genotiplerinin karakterizasyonunda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis MOLECULAR CHARACTERIZATION OF POMEGRANATE (Punica granatum L.) GENOTYPES WITH SSR MARKERS Halime Keriman Çetinkaya Isparta University of Applied Sciences The Institute of Graduate Education Department of Agricultural Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Yaşar KARAKURT In this thesis, it is aimed to determine the differences between pomegranate genotypes from molecular markers by using SSR technique. Pomegranate is known to be a fruit grown in tropical and subtropical climate zone belonging to Lythraceae family. Within the scope of the study, 10 kind of pomegranates and a pomegranate from a small private garden have been used for molecular analyzes from the Western Mediterranean Agricultural Research Institute in the Antalya Region of the Mediterranean Region. To accomplish this objective, samples of genotypes in pomegranate species were taken under appropriate conditions and molecular analyzes were carried out in Isparta University of Applied Sciences Agricultural Sciences and Technologies Agricultural Biotechnology Laboratory. As a result of analysis with SSR markers, pomegranate assortment has emerged as two main groups and 65% of the similarity has been detected between the groups as per the UPGMA method. The first main group consisted of 4 sub-groups. In the first sub-group Hicaz, in the second subgroup Asi, Batem Onur, Ernar, Batem Hicaz, the third sub-group Beynarı and the fourth sub-group Batem Esin, Batem Yılmaz and Ekşilik took place. The second main group is divided into 2 sub-groups. In the first sub-group Katırbaşı and in the second sub-group Fellahyemez took place. Polymorphisms that distinguish Batem Onur and Ernar from each other could not be produced hence these two assortments were grouped together. Hicaz, Beynar, Ekşilik, Katırbaşı and Fellahyemez types formed a subgroup alone. In the study, a close correlation between Aşınar and Batem Onur-Ernar, Batem Esin and Batem Yılmaz has been observed. SSR findings of pomegranate species, creating a step in the selection of the next breeding parents in determining the span of pomegranate genotypes for comparison of the genetic collection can be used in the characterization of pomegranate genotypes.