Türk ekonomisinde Türk iktisatçıların yaptığı tahminler-makroekonomik tahminler ve tutarlılıkları
Turkish economists' forecasts in Turkish economy-macroeconomic forecasts and their accuracy
  1. Tez No: 569391
  2. Yazar: FIRATHAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ANIL MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Dalgalanmalar Teorisi, Seçim Dönemleri, Kamu Tercihi, Anket Beklentileri, Business Cycle Theory, Elections, Public Choice, Survey Expectations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Beklenti anketleri literatürde artan bir öneme sahiptir. Birincisi, anket beklentilerinin rasyonel beklentilerden sapma gösterdiği bulunmuştur. İkincisi, mevcut araştırmalarda beklentilerin gerçekteki makroekonomik parametreler özellikle enflasyon oranlarıyla ilişkisine yönelik çelişkili bulgular rapor edilmiştir. Ama seçim dönemlerinin karar verme otoritelerinin genişletici politikaları üzerindeki etkisi üzerine yaygın bir görüş birliği mevcuttur. Dolayısıyla, bireyler seçim öncesi dönemin enflasyonist etkileri olacağı beklentisindedir. Bu itibarla, bu araştırmanın amacı, seçim dönemlerinin beklenen ve gerçekleşen enflasyon oranları ve bu ikisi arasındaki farkın üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada veri seti olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yürütülen beklenti anketleri aracılığıyla elde edilen aylık beklenen enflasyon oranları ve gerçekleşen enflasyon oranları kullanılmıştır. STATA 15.1 Programı kullanılarak, araştırma hipotezini test etmek üzere Gözlemlenemeyen Bileşenler Modeli tahmin edilmiştir. Bulgular seçim dönemlerinin beklenti anketleri üzerinde anlamlı bir arttırıcı etkisinin olduğunu göstermiştir. Bunun da ötesinde, beklenen ve gerçekleşen enflasyon arasındaki farkın seçim dönemlerinde büyüdüğü ortaya çıkmıştır. Bulgular, beklenti anketlerinin hane halkı değil de finans ve reel sektörden profesyoneller üzerinde yürütüldüğü gerçeği nedeniyle ilginç kabul edilebilir ve bulgu bu kimselerin de beklentilerinin rasyonel beklentilerden sapma gösterdiğine dikkat çekmektedir. Ayrıca, araştırmanın kapsadığı dönem için, 2008 küresel finansal krizi öncesi ve sonrası dönemlerde istatistiksel olarak anlamlı yapısal bir kırılma gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Survey expectations has been an increasing importance as a controversial issue in the literature. First, survey expectations are criticised to be deviated from rational expectations. Second, extant research reported contradictory findings concerning its relation with actual macroeconomic parameters, especially inflation rates. Yet, there is a widespread consensus on the effect of elections on decision-making bodies' expansionary policies hence economic parameters. Accordingly, people expect some inflationary effects of pre-electoral expansion. As such, this study aims to investigate the effect of election periods on survey of expectations, actual interest rates and hence the difference between them. The data set consisting of monthly expected inflation rates through survey expectations conducted by Central Bank of The Republic of Turkey, has been used. Using STATA 15.1, Unobserved Component Model has been estimated for testing research hypothesis. Findings indicated that elections have a notable incremental effect on survey expectations. Further, it is found that the difference between expected and actual interest rates seems growing in these periods. Findings can be considered to be interesting in that these surveys are conducted on not households but professionals from financial or real sectors, referring thst these people's expectations also deviate from rational expectations. Further, it is found that there is no structural break in the pre- and post- 2008 subprime morgage financial crisis periods.