Karikatür sanatının seramik sanatına aktarımı
Transfer of cari̇cature art to cerami̇c art
- Tez No: 569415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ZÜMRÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik Sanatı, Karikatür, Hiciv, Mizah, Soyut İfade, Ceramic Art, Caricature, Satire, Humour, Abstract Expression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Karikatürün tarihsel süreci incelendiğinde ilk mağara resimleri ve ana tanrıça heykelciklerinin, çizgi değeri korunmuş abartılı anlatım biçimlerinden kaynaklı karikatür sayılabileceklerini görmekteyiz. Eski çağlardan başlayarak gelişim gösteren karikatür sanatı için çizgi, çok soyut bir ifade biçimi ile kullanılırken, ilerleyen dönemlerde eskiz şeklinde kullanılarak, çizimlerin alt kısımlarında yazılara yer verilmiş ve daha sonraları hiciv ve mizah içeren uzuvların abartılı biçimde kullanıldığı bir hal almıştır. Karikatürün gelişim sürecinde, ressam ve heykeltıraşlar bu abartılı anlatım biçimini eserlerinde kullanarak karikatürün gelişimine katkı sağlamışlardır. Matbaanın da icadı ile çeşitli yazılı ve basılı yayınlarda yer almaya başlayan karikatür, insan uzuvlarını ve konuları ele alırken içerisine hiciv ve mizahı da ekleyerek insan topluluklarına rahatça ulaşmaya başlamıştır. Seramik sanatçıları kimi zaman kendi yarattıkları eserleri kimi zaman ise ünlü karikatürleri seramik malzeme ile birleştirerek üretimlerde bulunmuşlardır. Dünya genelinde seramik sanatçıları karikatürün hiciv ve mizahi yönünü eserlerinde üç boyuta aktarırken, bazı seramik sanatçıları da karikatürün abartılı anlatım biçimini ele alarak dünya üzerindeki sorunları irdeleyen ve eleştiren, göndermeler yaptıkları eserler üretmişlerdir.
Özet (Çeviri)
When the historical duration of caricature has been examined, it is noticed that the first cave drawings and small mother of goddness sculptures can be counted as caricature because of their maintained line value and exaggerated styles of expression. Line for the art of caricature which has developed since the old ages, has beed used as an abstact way of expression. However, in the following ages, it has been used in the form of sketch and there were writings below the illustrations. Afterwards, it has contained both satire and humour in an exaggerated way. During the development of caricature art, painters and sculptors have contributed to the development of it by using an exaggerated way of expression. Caricature has placed in the written sources with the invention of printing press which helped public for an easy acces to the written sources. Moreover, it has contained certain topics and human body parts in a satirical and humourous way. Performers of ceramics produce their own works of art or famous caricatures together with ceramics. While some performers of ceramics convey the aspect of satire and humour to the caricature in three dimension, some of them produced their works of art by examining the exaggerated way of explanation of caricature which has examined and criticised the problems in the world.