Kent detayları üzerine dokusal resim uygulamaları
Textural painting studies on urban details
  1. Tez No: 569416
  2. Yazar: AYŞENUR KAHRAMAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. CANAN ATALAY AKTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Doku, Alternatif Malzeme, Kentsel Doku, Kent Detayları, City, Texture, Alternative Material, Urban Texture, City Details
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırma, uzun zamandır üzerinde resimsel uygulamalar yaptığım ve araştırdığım bir tema olan kentin terk edilmiş mekanları, kapı, pencere, duvar gibi dokusal özelliklerin yoğun olarak izlenebildiği kent detayları ve dokusu üzerinedir. Ayrıca bu uygulama çalışmalarını destekleyen kuramsal çalışmalarda kent ve detayları üzerine spesik çalışmalar ortaya koymuş sanatçıların yapıtları biraraya getirilmiştir. Resimde dokusal etki kazandırmak için alternatif malzeme ve tekniklerine duyduğum yakın ilgi, kentte yaşayan insanların nesnelerle olan ilişkisinin yansımaları, bu etkide çalışmalar yapan sanatçıların yapıtları bu araştırma süresi boyunca biraraya getirilmiştir. Tezin kuramsal araştırmalar bölümünde Lewis gibi ünlü düşünürler tarafından kent imgesinin ele alınışı, kente ilişkin duygu ve olayların, nesneler ve detaylar üzerindeki yansımasıyla birlikte bu aktarımın resim sanatında Paul Klee, Giorgio de Chirico, Antoni Tapies ve Anselm Kieffer gibi sanatçıların doku ve alternatif malzeme ve tekniklerle çalışmalar yapan sanatçılar biraraya getirilmiştir. Kent, detayları ve dokusu kent yaşamından görünümlerle içselleştiren bu çalışma ağırlıklı olarak doku temasını esas almıştır. Resimde kullanılan doku çeşitlerinin tanımları Türk ve Batı resim sanatından belirlenen sanatçıların yapıtlarından örneklendirmelerle yapılmıştır. Araştırmanın son bölümünde kent detaylarından hareketle doku üzerine uygulama çalışmaları yapılmıştır. Yaşadığım ve gezip gördüğüm, çalışmalarıma kaynak oluşturan kentlerden Çanakkale, Bursa ve İtalya başta olmak üzere, bu kentlerden fotoğraf çekimleri yapılmıştır. Belgelenen fotoğraf çekimlerinden detaylar, yeni kurgular, eklemelerle dijital-asamblaj çalışmaları yapılmıştır. Tuval, kağıt, ahşap pano üzerine kendi denemelerimi içeren alternatif teknikler kullanarak yaptığım dokusal çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the city details and texture graphics where the textural features such as abandoned spaces, doors, windows and walls can be traced intensively which I have been making pictorial practices for a long time. Furthermore, the institutional works that support these practices have also brought together works of artists who have put forward specific works on the city and its details.My close interest in alternative materials and techniques to give textural effect in painting, reflections of the relationship between people living in the city and objects, and the works of artists working in this effect were brought together during this research period. In the portfolio of modern art; delineating of city image by renowned thinker Lewis, reflection of city emotions and events on objects and details within this transfer of painting art, artists such as Klee, Chirico, Kieffer and Tapies have been brought together to work with textures and alternative materials and techniques. This study, which internalizes the details and texture of the city with the views from the city life, is mainly based on the texture theme. The definitions of the tissue types used in the painting are made by examples of the artists selected from the Turkish and Western painting art. In the last part of the research, application studies on tissue were made based on city details. Photographs were taken from these cities, which I currently live or have been visited and these cities created resource of my study, especially Çanakkale, Bursa and Italy. From the documented photo shoots, the details, new fictions, additions, digital-assembly studies were made. Textural studies which includes own experiments on canvas, paper, wooden board was made using alternative techniques.