Vücut ağırlığı kontrolü sorunu olan bireylerde insülin direncinin D vitamini düzeylerine etkisi
The relati̇onshi̇p between vi̇tami̇n D status and insuli̇n resi̇stance among weight control problem adults
- Tez No: 569487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D deficiency, Insulin Resistance, Obesity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, insülin direnci ile D vitamini yetersizliği arasındaki olası ilişkinin değerlendirilmesidir. Ekolojik veriler, D vitamini yetersizliği çok belirgin olan ve aynı zamanda diğer bölgelere göre daha az güneş alan bölgelerde, diyabet, kanser, hiperlipidemi ve hipertansiyon gibi metabolik birçok hastalığın sıklığının artığını göstermiştir. D vitamini bir prohormon gibi davranarak, insülin salınımı ve faaliyeti üzerindeki etkisi nedeniyle glikoz metabolizmasını düzenlemektedir. Çok yakın zamanda yapılan daha yeni çalışmalara göre, değişen insülin direnci düzeylerinin de D vitamini düşüklüğünde etkili olduğu düşülmektedir. Ocak 2017 tarihinden itibaren Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğinde anormal kilo alma (ICD : R63.5) ön tanılı ya da tanılı hastaların geçmişe dönük dosyalarının tamamı taranıp yeterli sayıya varıldığında örneklem tespiti sonlandırılmıştır. Yapılan ön çalışma ile yaklaşık 250 kişi tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilememe kritlerleri göz önünde bulundurulduğunda bu sayının %20'si çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, beden kitle endeksleri düzeylerine göre morbid obez, obez ve aşırı kilolu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Serum 25(OH)D düzeyinin20 ng/ml ise normal vitamin D aralığı olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma, vücut ağırlığını kontrol altında tutamayan insülin direnci olan bireylerde muhtemel D vitamini yetersizliği ile insülin direnci arasındaki olası ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Anahtar Kelimeler; D vitamini eksikliği, İnsülin Direnci, Obezite
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Vitamin D Status And Insulin Resistance Among Weight Control Problem Adults. The purpose of this study is to evaluate the possible relationship between insulin resistance and vitamin D deficiency.Ecological data have shown that the incidence rate of many metabolic diseases such as diabetes, cancer, hyperlipidemia and hypertension is increased in areas where vitamin D deficiency is very pronounced and also have got less sunshine than other regions. Vitamin D regulates glucose metabolism due to its effect on insulin secretion and activity by acting as a prohormone. According to more recent studies, changing insulin resistance levels are also considered to be effective in low vitamin D. As of January 2017, all retrospective files of patients with pre-diagnosed or diagnosed abnormal weight gain (ICD: R63.5) in the Endocrine and Metabolic Diseases Polyclinic were screened, and when the sufficient number was reached, the sample determination was terminated.Approximately 250 people were identified with the preliminary study.Considering the inclusion criteria, only 20% of this number was included in the study.Patients were divided into three groups as morbidly obese, obese and overweight according to their body mass index levels. Serum 25 (OH) D levels 20 ng/ml were defined as the normal range of vitamin D. This study was planned to evaluate the possible relationship between insulin resistance and possible vitamin D deficiency in individuals who has insulin resistance and who cannot control body weight