Teke Bölgesi halk oyunlarının yapısal analizi
The structural analysis Teke Region folk dances
  1. Tez No: 569506
  2. Yazar: BARIŞ SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Ballet and Dance, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Teke bölgesi, Halk oyunları, Yapısal analiz, Müzik, Teke region, Folk dance, Structural analysis, Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Toplumda birlikte yaşamanın bir getirisi olarak içinde yaşadıkları kültürle şekillenen, halkların yaşantısına odaklanan“Halk Bilimi”, içinde bulunduğu ortamla şekillenen ve değişen dinamik bir yapıya sahiptir. Bu dinamik yapı içinde halk biliminin bir dalı olarak insanların kendini ifade etme biçimi olan dans da geçmişten bugüne insanlıkla birlikte gelişerek değişmiş ve birçok boyut kazanmıştır. Toplumların kültürlerini her yönüyle yansıtan geleneksel danslar bu gelişim içerisinde çeşitlenerek günümüze kadar süregelmiştir. Bu çalışma Türk Halk Oyunlarının zengin tür yapısı içerisinde Teke bölgesi oyunlarının oluşum sürecine, tür ve biçim özelliklerine odaklanarak oyunların yapısal analizini hedeflemektedir. Çalışma, Türkiye'nin güneybatısında yer alan Yörük ve Türkmen topluluklarının yaşadığı Teke bölgesine ait halk oyunlarının, literatür taraması yapılarak müzik, ritim ve eşlik eden çalgılar üzerine ayrıntılı bir incelemeyi ve Teke bölgesi oyunlarının başlı başına bir tür olarak ele alınması gerektiği savı ile ilgili gerekçeleri barındırmaktadır. Sonuç olarak özgün müzik ve ritim yapısıyla oyunların algılanışı, yapısal olarak hareket analizi ile adımlara dayalı olarak yapılan sınıflandırma Teke Oyun Tür Tablosu başlığı altında açılan özel başlık altında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Folklore, which is shaped by the culture they live in as a return of living together in society, focuses on the lives of the people, has a dynamic structure that is shaped and changed by the environment in which it lives. Within this dynamic structure, dance, which is a form of self-expression as a branch of folklore, has evolved with humanity from past to present and has gained many dimensions. Traditional dances that reflect the societies' cultures in every aspect have diversified in this development and have continued until today. This study aims at the structural analysis of the dances by focusing on the formation process, genre and form characteristics of the Teke region within the rich genre structure of Turkish Folk Dances. The study, southwest Turkey, located in the Yörük and Turkmen communities inhabited by Teke District belonging to folk dances, literature making music, rhythm and accompanying instruments on an exhaustive review and Teke Region dances, which is hosting grounds, should be addressed as a species itself, As a result, the perception of the dances with the original music and rhythm structure, Structural classification based on steps with motion analysis is presented under the special title which is ''Teke Dance Type Chart''