Ön diz ağrısı olan adölesan voleybol oyuncularında gluteal kas aktivasyon programının sıçrama performansı üzerine akut etkisi
The acute effect of gluteal muscle activation program on jump performance in adolescent volleyball players with anterior knee pain
- Tez No: 569505
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ön diz ağrısı, adölesan, voleybol, kas kuvveti, sıçrama, Anterior knee pain, adolescent, volleyball, muscle strength, jump
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı, ön diz ağrısı (ÖDA) olan adölesan voleybol oyuncularında gluteal kas aktivasyon programının sıçrama performansına etkisini araştırmaktı. Çalışmaya, ÖDA bulunan, 14-18 yaş arası 20 kadın voleybol oyuncusu dahil edildi. Dikey sıçrama yüksekliği“Optojump”(Microgate, İtalya) ile, kalça ekstansiyon, abdüksiyon ve eksternal rotasyon güç üretim oranı ve tepe güce ulaşma süresi el dinamometresi (Lafayette Instruments) ile değerlendirildi. Gluteal kas aktivasyon programı EMG çalışmalarına göre midye egzersizi, yana adım alma, unilateral köprü kurma, diz ekstansiyonda kalça ekstansiyonu ve diz fleksiyonda kalça ekstansiyonu olmak üzere gluteus maksimus ve medius kaslarını yüksek oranda aktive edip tensor fasya lata kasını düşük oranda aktive eden egzersizlerden oluşturuldu. İlk ölçümler alındıktan bir hafta sonra gluteal aktivasyon programı uygulandı ve programın hemen ardından ikinci ölçümler alındı. Çalışma sonucunda, gluteal kas aktivasyon programı öncesi ve sonrasında dikey sıçrama yüksekliklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Kalça ekstansiyon, abdüksiyon ve eksternal rotasyonunda güç üretim oranı ve tepe güce ulaşma süresinde de anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). ÖDA olan adölesan voleybol oyuncularında düşük yoğunlukta gluteal kas aktivasyon programı sıçrama performansı üzerinde etki göstermemiştir. Kas aktivasyon programlarının sıçrama performansı üzerine etkilerini uzun süreli takiple ve daha geniş örneklem büyüklüğünde inceleyen çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the acute effect of gluteal muscle activation program on jump performance in anterior knee pain (AKP). 20 female volleyball players between 14-18 years old who have anterior knee pain were included in the study. Vertical jump height was assessed with Optojump (Microgate, Italy). Hip extension, abduction and external rotation rate of force development and time to peak force were assessed with hand-held dynamometer (Lafayette Instruments). Clam exercise, lateral step, unilateral bridge, hip extension with knee extension and hip extension with knee flexion exercises were included in the gluteal muscle activation program and was chosen from high-level gluteus maximus and medius muscle activation and low-level tensor fascia lata muscle activation according to the EMG studies. One week after taking initial assessments, gluteal muscle activation program was completed, and second assessments conducted immediately after. There was no statistically significant difference in vertical jump height before and after gluteal muscle activation program (p>0.05). There was no difference in hip extension, abduction and external rotation rate of force development and time to peak force (p>0.05). Low intensity gluteal muscle activation program did not change jump performance in adolescent volleyball players with AKP. Long-term and comprehensive studies are needed to investigate the effects of muscle activation programs on jump performance.