Azerbaycan turizm sektörünün gelişimi ve ekonomiye etkisinin incelenmesi
Development of Azerbaijan touri̇sm sector and investigation of the impact on the economy
  1. Tez No: 569564
  2. Yazar: ELVİN ABİLOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Cumhuriyeti, Turizm Sektörü, Azerbaycan Ekonomisi, Azerbaijan Republic, Tourism Sector, Azerbaijan Economy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünyanın her yerinde turizm ülkelerin ekonomisinin gelişiminde ve kültürel değerlerinin tanınmasında önemli bir yerdedir. Bu nedenle uluslararası finans kurumları ve kuruluşları turizmin gelişmesine giderek daha fazla ilgi duymaktalar. Dünyanın her yerinde devletler yerel kaynakları kullanarak turizm sektörünü geliştirmeye çalışmaktadırlar. Turizm sektörünün gelişimi ise ekonomiye yüksek kar sağlamaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti `de kendi doğal kaynakları ve eski tarihi ile turizm sektörünün geliştiği ülkelerden biridir. Azerbaycan eski bir tarihe sahiptir. Eski ticaret yolları, transit projeleri Azerbaycan'ın tanınmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, Azerbaycan'da turizmin asıl gelişme dönemi Azerbaycan`ın bağımsızlık kazandığı dönemlere denk gelmektedir. Araştırmanın amacı, Azerbaycan'daki turizmin mevcut durumunu araştırmak ve kalkınma potansiyelini analiz etmektir. Bu nedenle ilk olarak, teorik çerçevede Azerbaycan ekonomisi, ekonomiye turizm sektörünün etkisi ve Azerbaycan turizm sektörünün mevcut durumunun analiz edilmesi gerekmektedir. Turizmin ülke bölgelerinin ve genel ekonominin kalkınması üzerindeki etkisi incelenecektir.Yapılan analizde Azerbaycan Turizmden Elde Edilen Gelir(ATEEG) ve Azerbeycana Gelen Yabancı Yabancı Uyrukluların Sayısı(AGYUS) değişkenleri yapılmışdır.Elde edilen sonuçlar doğrultusunda Azerbeycan Turizmden Elde Edilen Gelir ve Azerbeycana Gelen Yabancı Uyrukluların sayısı Azerbeycan gayri safi milli hasilası üzerinde pozitif anlamlı bir etkiye sahiptir.Bu etki uzun dönemde gerçekleşen bir etkidir.
Özet (Çeviri)
All over the world, tourism has an important place in the development of the countries' economy and the recognition of their cultural values. Therefore, international financial institutions and organizations are increasingly interested in the development of tourism. Governments around the world are trying to develop the tourism sector using local resources. The development of the tourism sector provides high profit for the economy. The Republic of Azerbaijan is one of the countries where the tourism sector develops with its natural resources and ancient history. Azerbaijan has an ancient history. Old trade routes and transit projects have enabled Azerbaijan to be recognized. However, the real development period of tourism in Azerbaijan coincides with the period when Azerbaijan gained independence. The aim of the study is to investigate the current situation of tourism in Azerbaijan and to analyze its development potential. Therefore, firstly, it is necessary to analyze the Azerbaijani economy, the impact of the tourism sector on the economy and the current situation of the Azerbaijani tourism sector. The impact of tourism on the development of the country's regions and the general economy will be examined. In the analysis, the income obtained from Azerbaijan Tourism (ATEEG) and the number of foreign foreign nationals coming to Azerbaijan (AGYUS) variables have been made. This effect is a long-term effect