Türkiye'de bankacılık sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkileri: Katılım bankacılığı ve konvansiyonel bankacılık üzerine bir inceleme
The impacts on economic growth of banking sector in Turkey: A review on participation banking and conventional banking
- Tez No: 569565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sistemi, Katılım Bankacılığı, Ekonomik Büyüme, Finansal Gelişme, ARDL, Banking System, Participation Banking, Economic Growth, Financial Development, ARDL
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma bankacılık sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkisini katılım bankacılığı ve konvansiyonel bankacılık özelinde tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde bankacılık sistemi incelenmektedir. Bankacılığın teorik temeli, tarihsel gelişimi ve temel fonksiyonları açıklanacaktır. Bunun karşında kar – zarar ve faizsizlik esasına dayanan ve çalışmanın ana konusunu oluşturan Katılım Bankacılığı sistemi ikinci bölümde yakın plana alınmakta, bu sistemin dayandığı temel ilkeler, fon toplama ve kullandırma yöntemleri ve kendisini karşısında konumlandırdığı olgu olan faiz mefhumu incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde bankacılığın büyüme ile olan ilişkilerine bakılarak, bu konuda yapılmış olan ampirik literatür özetlenmiştir. İktisat literatüründe sıkça tartışılan“finansal gelişme mi ekonomik büyümeye etki eder yoksa ekonomik büyüme mi finansal gelişmeyi tetikler?”sorularına cevaben ortaya konan Talep Takipli, Arz Öncüllü Hipotez ve çift yönlü nedensellik kavramlarına değinilmiştir. Bu bağlamda Katılım Bankacılığı ve geleneksel bankacılık sistemleri ile ilgili dünyada yapılmış çalışmalar incelenecek, varılan sonuçlar özetlenecek ve Türkiye'de bu bankacılık türlerinin ekonomik büyümeye ne gibi katkılar sunduğu yahut sunabileceği niteliksel olarak anlatılmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda bu konuda yapılan diğer ampirik çalışmalara ait araştırma metodolojileri tablo yardımıyla tasnif edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Türkiye'de Katılım Bankacılığının ve Konvansiyonel bankacılığın çeyrek dönemlik verileri ile özel sektöre kullandırdığı kredilerin iktisadi büyüme üzerindeki etkileri ekonometrik modellerle analiz edilmiştir. Çıkan sonuçlara göre politika önerileri üretilmiş ve yapılacak olan diğer çalışmalar için fikirler beyan edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the impact of the banking sector on economic growth in terms of participation banking and conventional banking. The first part of the study examines the banking system. The theoretical basis, historical development and basic functions of banking will be explained. Against this, the Participation Banking system, which is based on profit - loss and interest - free and which constitutes the main subject of the study, is taken into consideration in the second section, the basic principles on which this system is based, the methods of collecting and using funds, and the notion of interest, which is the case that is positioned against itself, is examined. The theoretical basis, historical development and basic functions of banking will be explained. Against this, the Participation Banking system, which is based on profit - loss and interest - free and which constitutes the main subject of the study, is taken into consideration in the second section, the basic principles on which this system is based, the methods of collecting and using funds, and the notion of interest, which is the case that is positioned against itself, is examined. In the third part of the study, the empirical literature on this subject is summarized by looking at the relationship of banking with growth. The concepts of demand follow-up, supply hypothesis and bi-directional causality, which are discussed in the economic literature, in response to the questions of ensel Does financial development affect economic growth or does economic growth trigger the development of finances? In this context Participation Banking and made the world associated with traditional banking systems studies to be analyzed, conclusions will be summarized and these types of banking in Turkey that contribute, such as how economic growth or will be explained qualitatively to offer. At the same time, research methodologies related to other empirical studies on this subject have been classified with the help of the table. In the last part of the study of Participation Banking in Turkey and quarterly data on the effects on the private sector to the economic growth of the loans it has been analyzed with conventional banking econometric models. According to the results, policy proposals were produced and ideas were expressed for other studies.