KKTC hukukunda kişisel verilerin korunması
Personal data protection law in TRNC
- Tez No: 569621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BEDİİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Kişisel Veri, Genel Veri Koruma Tüzüğü, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Privacy, Personal Data, General Data Protection Regulation, Personal Data Protection Law, Data Protection Authority
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Mahremiyet adını verdiğimiz kişiye ait özel bilgilerin ve sırların korunması günümüz dünyasında yasal bir sorumluluk haline gelmiş, bu hak Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'nin başını çektiği birçok uluslararası anlaşmaların da parçası olmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde bu konunun hukuk, siyasi, teknik ve sosyal yönleri yıllar öncesinde çözümlenmişken, kişisel veriler Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeni yeni önemsenmeye başlanmış ve hukuki zemin oluşturulmuştur. Bilindiği üzere KKTC, AB tarafından“Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrol edilemeyen bir parçasıdır.”AB üyesi Güney Kıbrıs ile KKTC'yi federatif bir çatı altında üniter bir yapıya kavuşturmak için BM gözetiminde sürdürülen müzakereler, 50 yıldan beridir devam etmektedir. Müzakereler sırasında 2004 yılında Güney kısımdaki devlet Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Bu üyelik, Ada'nın Güney'ini değil, tüm Ada'yı kapsamaktadır. Ancak Güney Kıbrıs'ın AB'ye katılım şartlarını içeren 12003T/PRO/10 sayılı protokolün 1. maddesi ile belirtildiği üzere, Müktesebatın uygulanması, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti'nin Kuzey Kıbrıs topraklarında etkili kontrol uygulamaması durumunda, askıya alınacaktır. Bununla beraber, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı almaya uygun olan vatandaşlar, AB vatandaşlarının haklarına sahiptir. KKTC Hükümetleri, müzakereler başarıya ulaşsa da ulaşmasa da AB'nin bir parçası olabilmek için yasalarını AB ile uyumlu hale getirmek maksadı ile Cumhuriyet Meclisi'nde ayrı bir Meclis Komitesi oluşturulmuştur. Bu Komite KKTC'de faaliyetini sürdüren“Avrupa Birliği Ofisi”ile birlikte bütün yasal çalışma ve mevzuatını gözden geçirmektedir. Çağdaş bir devletin sahip olması gereken kişisel verilerin korunmasına dair yasa da bu çerçevede ele alınmıştır ve 2007 yılında 89/2007 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Yasası Meclis'ten geçirilmiştir. Ne var ki bu Yasa'nın Hükümetler tarafından tam manası ile ciddiye alındığı ve işlerlik kazandırıldığı söylenemez. Öyle ki, Yasa'nın öngördüğü Kurulun oluşturulması için Kurul Başkan ve Üyelerinin atama işlemleri ancak 2019 yılının başında tamamlanmıştır. Biz bu çalışmada KKTC'de 2007 yılında Cumhuriyet Meclisi'nden çıkarılan Kişisel Verilerin Korunması Yasası'nın yasal durumunu ele alırken, AB mevzuatıyla mukayesesini de yapmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The protection of private information and secrets belonging to the person has become a legal responsibility in today's world and this right has been part of many international agreements led by the United Nations, European Council and the European Union. Prior years many countries have resolved legal, political, technical and social aspects of this issue. However, Turkey and Northern Cyprus ignored this issue for a while and in the TRNC legal basis has been established very recently. As it is known, the TRNC is an uncontrolled part of the Republic of Cyprus and the EU. During the negotiations in 2004, the state in the Southern part became a member of the European Union. This membership covers the whole island, not merely the South of the Island. However, as stipulated in Article 1 of Protocol No. 12003T / PRO / 10 on Southern Cyprus's conditions for accession to the EU, the application of the acquis will be suspended if the Government of the Republic of Cyprus does not exercise effective control of the territory of Northern Cyprus. Nevertheless, Turkish Cypriot citizens who are eligible for citizenship of the Republic of Cyprus have the rights of EU citizens. However, in order to be part of the EU, former TRNC Governments have formed a separate Assembly Committee with the aim of harmonizing their laws with the EU. This Committee reviews all legal work and legislation together with the European Union Office operating in the TRNC. The law on the protection of personal data that a modern state must possess is dealt with in this context and in 2007, the Law on the Protection of Personal Data No. 89/2007 was passed by the Assembly. However, it cannot be said that this law is taken seriously by the Governments and has been rendered operational. In order to establish the Board stipulated by the Law, the appointment of the Chairman and the Members of the Board was completed only at the beginning of 2019. In this study, we will look at the legal status of the Law on Protection of Personal Data issued in the TRNC in 2007, and try to compare it with the EU legislation.