Ceza Muhakemesi Hukukunda kamu davasına katılma
İn Cri̇mi̇nal Court Law accessi̇on to publi̇c prosecuti̇on
  1. Tez No: 569622
  2. Yazar: SULTAN ÖNDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Katılma, Mağdur Hakları, Mağduriyetin Giderilmesi, Katılan, Accession, victim rights, relief, interventionist
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun Dördüncü kitabının ikinci kısmında“Kamu Davasına Katılma”başlığı altında düzenlenen kısım araştırma konusu yapılmıştır. Birtakım istisnalar dışında yalnızca kovuşturma aşamasında mümkün olan bu kurum iki ayrı bölümde incelenmiştir. İlk bölümde katılma kavramının tanımı ve hukuki niteliğinden bahsedilmiş, katılma kurumunun lehine ve aleyhine olan görüşler incelenmiş ve mukayeseli hukukta, Türk hukukunda ve uluslararası hukukta mağdur hakları ve mağduriyetin giderilmesine yönelik düzenlemeler ele alınmıştır. İkinci bölümde kamu davasına katılarak katılan sıfatını alabilmenin şartları, zamanı, usulü, katılmanın davaya etkisi, katılanın davaya katılmaktan dolayı elde ettiği haklar, kamu davasının sona ermesi, katılanın ölümü, katılanın katılma talebinden vazgeçmesi veya katılma davasını geri alması durumunda katılmanın hükümsüz kalması Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a research subject, which is regulated under the title of“Accession to Public Prosecution”in the second part of the fourth book of Criminal Court Law no 5271, has been done. This corporation that is only possible during the prosecution, except for some derogations, has been analyzed into two different sections. İn the first section, the meaning of the term“accession”and it's legal characteristic have beeen mentioned and for and against views of participation status have been study and the regulations with regand to victim rights and relief in the comparative law, Turkish law and internationel law have been handled. İn the second section, by intervening a public prosecution the terms and conditions, the time, the procedure of getting the intervening designation, the effects of intervening a public prosecution, the rights obtained by intervening, in the event of conclusion of the public prosecution, the death of interventionist, abandoning the contention of interventionist or withdrawing the lawsuit, the fact that the accession abates have been analyzed in the light of Supreme Court's decisions.