Mekanik masaj ile sıcak mekanik masaj uygulamasının algılanan doğum ağrısı ve doğum deneyimine etkisinin karşılaştırılması
The comparison of the effect on perceived labor pain and labor experience of mechanical massage and warm mechanical massage application
  1. Tez No: 569632
  2. Yazar: NÜKHET KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı kontrolü, doğum, doğum ağrısı, hasta memnuniyeti, masaj, Pain Control, Labor, Labor Pain, Patient Pleasure, Massage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Amaç:Araştırma mekanik ve sıcak mekanik masaj uygulamasının doğum ağrısı ve deneyimine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü, deneysel olarak gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini Kasım 2018 – Nisan 2019 tarihleri arasında Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Zekai Tahir Burak KS Eğitim Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve araştırma koşullarını sağlayan 210 (70-Deney A, 70-Deney B, 70-Kontrol) primipar gebe oluşturdu. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi, Doğum Eylemine İlişkin İzlem, Mekanik ve Sıcak Mekanik Masaj Uygulamasına İlişkin Soru Formu, Doğum Deneyim Ölçeği, Deney ve Kontrol Grupları İçin Vizüel Analog Skala(VAS) kullanıldı. Doğum sürecinin 4-5cm ve 7-8cm servikal dilatasyon aşamalarında deney grubu-A'daki gebelere mekanik, deney grubu-B'deki gebelere sıcak mekanik masaj uygulaması gerçekleştirilirken, kontrol grubuna da standart ebelik bakımı verildi. Deney gruplarının hastaneye kabulde, birinci ve ikinci masaj uygulaması sonrasında, 30., 60. dakikasında ve doğum sonu 30. dakikada VAS puanı değerlendirildi. Kontrol grubunun hastaneye kabulde, 4-5cm ve 7-8cm servikal dilatasyon sonrasında, 30., 60. dakikasında ve doğum sonu 30. dakikada VAS puanı değerlendirildi. Bulgular: Deney gruplarındaki kadınların kontrol grubundaki kadınlara göre doğum ve doğum sonu ağrı düzeyleri daha düşük, doğumun geçiş fazı daha kısa, doğum sonu memnuniyet düzeyleri daha yüksek olarak belirlendi. Doğum ağrısını azaltmada mekanik masaj, masaj memnuniyetinde ise sıcak mekanik masaj daha etkili bulundu. Sonuç: Mekanik ve sıcak mekanik masaj uygulamasının doğum ağrısının yönetiminde tek başına veya birlikte etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılabileceği, doğum sonu memnuniyeti artırabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was actualized to identify the effect on labor pain(LP) and experience of mechanical massage application(MMA) and warm mechanical massage application(WMMA). Material and Method: The sample of randomized-controlled, experimental research was composed by 210 primiparous pregnant, consulted to Dr.Zekai Tahir Burak WHER Hospital in Ankara between the dates November 2018-April 2019 and provided the research conditions. Form of Introductory Information, Follow-Up Related to Labor Action and Question Related to Mechanical and Warm Mechanical Massage Application, Childbirth Experience Questionnaire(CEQ), Visual Analogue Scale for Experiment(EG) and Control Groups(CG) were used to collect data. While MMA to pregnants in EG-A and WMMA to pregnants in EG-B were given, standard midwifery care was given to CG at 4-5cm and 7-8cm cervical dilation. EG's VAS point was evaluated, when admissed to hospital, after, at 30th and 60th minutes of first and second massage application and at 30th minute after birth. CG's VAS point was evaluated when admissed to hospital, after, at 30th and 60th minutes of 4-5cm and 7-8cm cervical dilation and at 30th minute after birth. Results: It was identified that the women in experiment group's labor and afterbirth pain level is lower, labor transition phase is shorter and afterbirth satsifaction level is higher than the women in control group. While MMA was found more effective at LP reduction, WMMA was found more effective at massage satisfaction. Conclusions: Consequently it was identified that in LP management, M&WMMA may be used alone or together as a reliable and effective method and may increase after birth satisfaction.