Mobil robotların yörünge planlama algoritmalarının incelenmesi
Investigation of path planning algorithms of mobile robots
  1. Tez No: 56971
  2. Yazar: HAKAN BURÇİN ULUÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ALANYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Robotlar, Otomatik Yönlendirmeli Araçlar, Mobile Robots, Automatic Guided Vehicles
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışmada otonom mobil robotlar ve onların yörünge planlama algoritmaları incelenmiştir. Mobil robotların yapısal özellikleri ve bu özelliklerin birbirlerine olan etkileri gözönüne alınmıştır. Yörünge planlama algoritmaları içerisinde yer alan kontrol kurallarının oluşturulmaları incelenmiştir. Mobil robotun yapısal özelliklerinden, çalışma ortamının fiziksel koşullarından, ölçme hatalarından kaynaklanan sınırlamalara ve belirsizliklere dikkat çekilmiştir. Kat edilen mesafenin ve seyahat edilecek menzilin doğru olarak tespit edilmesinin bir mobil robot için çok istenilen yetenekler olduğu açıkça görülmüştür. Adım motorları tanıtılarak hassas ve doğru konumlama yapmak için çok uygun oldukları belirtilmiştir. Adım motorlarının mobil robotlarda kullanılmasının, mobil robotların çalışma ve kontrol verimini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In these thesis, autonomous Mobile Robots and their path planning algorithms have been studied by taking in account the constructional properties of Mobile Robots and effects of these properties on each other and the determination of control law in path planning algorithm had been investigated. Beside these special importance has been given to limitations and uncertinites of measurement malfunctions, physical conditions of a medium and constructional properties of Mobile Robot. It has been shown that the discovery of the range of Mobile Robot must be taken into account with big importance. The step motors were very suitable for the accurate and correct ranging with detailed definition of them. One may say that step motors used in Mobile Robots increase the efficiency at operation and control.