Sekizinci sınıf öğrencilerinin problem çözme sürecinde sergiledikleri üstbilişsel davranışlar
The metacognitive behaviours of 8th grade students in problem solving process
  1. Tez No: 569836
  2. Yazar: RAMAZAN BEYDİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sekizinci Sınıf, Problem Çözme, Üstbiliş, 8th Grade, Problem Solving, Metacognitive
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada farklı matematiksel başarı düzeyine sahip öğrencilerin problem çözme sürecinde sergiledikleri üstbilişsel davranışlar incelenmiştir. Durum çalışması yöntemi temel alınarak tasarlanan araştırma, 36 sekizinci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çok yöntemli görüşme tekniği kullanılarak toplanan veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda; üstün başarılı öğrenciler problem çözme sürecinde daha fazla zaman harcayarak daha çok davranış sergiledikleri, düşük başarılı öğrencilerin problem çözme sürecine daha az zaman ayırarak problem cümlesini anlamakta zorlandıkları görülmüştür. Problem çözme sürecinde üstün, iyi ve orta başarılı öğrenciler daha çok değerlendirme boyutuna ait davranışları sergilemişlerdir. Düşük başarılı öğrencilerin ise en çok farkındalık boyutuna ait davranışları sergiledikleri ve değerlendirme yapmakta güçlük çektikleri belirlenmiştir. Ayrıca grupların genellikle farkındalık boyutundaki bir davranışla sürece başladığı, süreç içerisinde düzenleme boyutuna ait davranışları kullandığı ve değerlendirme boyutundaki bir davranışla süreci tamamladıkları sonucuna ulaşılmıştır. 2019, 118 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined that the metacognitive behaviours of 8th grade students who have different mathematical success degrees in the process of problem solving. The study which based on on case study occurred with the attendance of 36 8th grade students. Datas that assembled by using multi-methodical contact technique, are subjected to content analysis. In consequence of analysises it was seen that students that wunderkind exhibited more behavior by spent more time and students who were low-grade exhibited that it was hard to understand the problem sentence by spent less time in the process of problem solving. In the process of problem solving students who have, superior, good and average success exhibited behaviors that belong evaluating extent. Students who have low success exhibited behaviors that belong awareness extent and it was stated that they had difficulty in making evaluation. Besides it was extrapolated that, groups generally started the process the behavior that belong awareness extend and they used the behaviors belong regulation extent and they completed the process with the behavior that belong evaluation extent. 2019, 118 Pages