Kuşaklar arasındaki farklılığın hemşirelerin bilinçli farkındalık düzeyleri üzerine etkisi
The effect of difference between generations on nurses 'conscious awareness levels
- Tez No: 569858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Cerrahi, Hemşire, Kuşak Kavramı, Yoğun Bakım, Conscious Awareness, Surgery, Nurse, Generation Consept, İntensive Care
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma kuşaklar arasındaki farklılığın hemşirelerin bilinçli farkındalık düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla analitik kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 13 cerrahi klinik ile 8 yoğun bakım ünitesinde çalışan 170 hemşire dâhil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında 27 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve 15 sorudan oluşan bilinçli farkındalık ölçeği (BİFÖ) kullanılmıştır. BİFÖ' nden alınabilecek en düşük puan 15 ve en yüksek 90'dır. Araştırmaya katılan grup normal dağılıma uygun olduğu için verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılığı incelemek için student t-testi ile birden fazla grup değişkenlerinin incelenmesinde Anova testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda hemşirelerin BİFÖ puan ortalaması 46,07±12,77 olarak bulunmuştur. BİFÖ bu çalışma için Cronbach's Alpha kat sayısı α= 0,882 olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %81,8'i kadın, %66,5'i üniversite mezunu, %56,6'ı bekâr, %90'ı 19-39 yaş aralığında y kuşağı, %10'u 40-54 yaş aralığında x kuşağı olarak bulunmuştur. Yaş ortalaması ise 28,50±6,20 'dir. Hemşirelerin bilinçli farkındalık ölçeğinde aldıkları puan ortalamasına göre ruh sağlığı durumu, beslenme, uyku, sosyal olma ve hobilerinin olması değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, medeni durum, çalıştıkları kurumda görevli oldukları pozisyon, görev yaptıkları pozisyonda çalışma saatleri, görev yaptıkları bölüm, meslek yaşantılarında çalışma yılları, hane yaşantıları, hemşirelerin gelir ve aile gelir durumu, mesleği tercih, fiziksel sağlık, sigara içme, alkol tüketme durumları, yaşamlarının çoğunluğunun geçtiği yer, aile tipi, yaşamları boyunca yaşadıkları önemli olaylar, sosyal destek alma ve destek alınılan kurum /bireylerin bulunma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. X kuşağı ve Y kuşağı hemşirelerinin bilinçli farkındalık düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı olarak fark bulunmamıştır. Ancak hemşirelerin bilinçli farkındalık ölçeği puan ortalamalarına bakıldığında hemşirelerin bilinçli farkındalıkları orta düzeyde bulunmuştur. Bu durum göz önüne alındığında hemşirelerin bilinçli farkındalık düzeylerinin artırılmasına yönelik eğitimler yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted cross-sectionally analytically in order to determine the effect of differences between generations on conscious awareness levels of nurses. Consisting of 27 guestions and a Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) consisting of 15 guestions were used. The lowest score that can be taken from the MAAS is 15 and the highest is 90. Parametric tests were used in the analysis of the data since the group participating in the study was suitable for normal distribution. Studentt- test was used in order to examine the differences between the groups, and Anova test were used to examine multiple group variables. From is % 81,8 of the nurses who participated in the study were female, %66,5 were unıversity graduates, %56,6 were single, %90were in y generation and between the ages of 19-39, %10were in x generation andbetween the ages of 40-54. The mean age was 28,50 ± 6,20. According to the average score of the nurses on the mindful attention awareness scale,a statistically significant difference was found between the variables of mental health status, nutrition, sleep, socializing and having hobbies. There were no statistically significant differences according to age, gender, marital status, the possition in which they work, the working hours in the position they work, the deparment in which they work, the years of work in their professional lives, house hold experiences, income and family income status of nurses, occupation preference, physical health, smoking, alcohol consumption the place where the majority of their lives were spent, type of famıly, important events during theirlives, taking social and presence of support institutions/individual that they take support from. There was no statistically significant difference between the conscious Awareness levels of Generation X and Generation Y nurses. However, when the average scores of the cons awareness scale of the nurses were examined, the conscious awareness of the nurses was found to be moderate. When this situations is taken into consideration, it is recommended to provide trainings to increase the conscious Awareness levels of nurses.