Türkiye'de yeraltı suları yönetiminin yasal ve kurumsal görünümü
Legal and corporate governance in turkey view of groundwater
- Tez No: 569895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RACİ KILAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Suyu, Su Yönetimi, Yeraltı Suyu Yönetimi, Uluslararası Kuruluşlar, Groundwater, Water Management, Groundwater Management, International Organizations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Hayat kaynağı olan suyun yerine başka bir kaynağın konulamaması, dünyanın varoluşundan beri bu kaynağı önemli kılmıştır. Toplumlar ve ekosistem için önemi büyük olan su, sürdürülebilir kalkınmanın da temelini oluşturmaktadır. Su kaynaklarının yenilenebilmesi için suyun iyi yönetilmesi son derece ehemmiyetli bir konu olmuştur. Su kaynaklarını iyi yönetebilen toplumlar daha iyi gelişerek refah içerisinde yaşayabilirler. Görünmeyen su kaynağı olarak bilinen yeraltı sularının tatlı su kaynakları içerisindeki oranının yüksek olması, bu su kaynağını daha da önemli kılmaktadır. Yeraltı sularının kirliliği kolay, temizlenmesi ise çok zordur. Bu bakımdan yeraltı suları yönetimi, su kirliliğinin önlenmesi ve iyi duruma getirilmesi noktasında son derece önemlidir. Bu çalışmada ülkemizdeki yeraltı suları ile ilgili kurumsal yapılanma ve yasal mevzuat incelenmiştir. Araştırmanın sonunda bazı tespitlerde bulunularak önerilere yer verilmiş ve Türkiye'de Yeraltı Suları Yönetiminin Yasal ve Kurumsal Görünümü hakkında genel bir çerçeve çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that water cannot be replaced by the source of life has made this source important since the existence of the world. Water, which is of great importance for societies and ecosystems, forms the basis of sustainable development. Good management of water has been an important issue for renewing water resources. Societies that manage water resources well can improve and live in prosperity. The fact that groundwater water is known as the invisible water source is high in fresh water resources makes this water source more important. Groundwater pollution is easy and very difficult to clean. In this regard, groundwater management is extremely important in preventing water pollution and making groundwater in better situation. In this study, the institutional structure and legal regulations related to groundwaters in our country have been examined. At the end of the study, some recommendations were made and a general framework was drawn on the legal and institutional view of groundwater management in Turkey.