Dolandırıcılık suçunda hile unsuru
Deception concept in the fraud crime
  1. Tez No: 569894
  2. Yazar: OSMAN ERDOĞU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hile, İrade Serbestisi, Dolandırıcılık, Karşılıksız Yararlanma, Kartopu Sözleşmeleri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsanlık tarihi boyunca hile eylemleri her toplumda sorun olmuştur. Günümüzde de teknolojik gelişmelere bağlı olarak hileli eylemler artış göstermiştir. Her gün telefon dolandırıcılığına uğrayan kişilerin haberlerini görmekteyiz. Binlerce vatandaşımız basit bir kurgu ile dolandırılabilmektedir. Dolayısıyla tez konumuz olan, dolandırıcılık suçunda hile kavramının önemi günden güne artmaktadır. Gelişen ticari ilişkiler, insanlardaki kolay yoldan para kazanma arzusu, gelir dağılımındaki adaletsizliklerle birlikte bu eylemler daha da artacaktır. Hile kavramı üzerine özel hukukçular tarafından birçok eser mevcutken ceza hukukçuları tarafından çok incelenmemiştir. Günlük hayatta yaşanan olayların dolandırıcılık suçu mu yoksa özel hukuk uyuşmazlığı mı olduğu tam olarak belirlenememektedir. Bu çalışmamızda doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları etrafında bu sorunları çözmeye çalışacağız. İki bölümden oluşan bu tez çalışmasında, birinci bölümde hile kavramı, hilenin tarihsel gelişimi ve hilenin irade hürriyeti üzerine etkilerinden bahsettik. İkinci bölümde, Dolandırıcılık suçunda hile kavramının nasıl anlaşıldığını açıklamaya çalıştık. Devamında da dolandırıcılık suçunda hileli hareketler üzerine yaşanan sorunlarını yargı kararları ve doktrin görüşleri ile açıklamaya çalıştık, yine Türk Ceza Kanununda dolandırıcılık suçunun benzer suçlarla ilişkilerini hile unsuru üzerinden açıklamaya çalıştık. Öte yandan çalışmamızda özel hukuktaki hile kavramı ile ceza hukukundaki hile kavramını nasıl kabul edildiğini, borçlar hukuku bakımından hile olarak kabul edilen eylemlerin ceza hukuku bakımından hile olarak kabul edilip edilemeyeceği; bu konu ile bağlantılı olarak soyut yalan ile hileli hareketin oluşup oluşmayacağını, susmanın bu suça vücut verip veremeyeceğini örnekler ve yargı kararları üzerinden açıklamaya çalıştık. Son olarak da suçun ihmali hareketle işlenebilir olduğuna ve bazı karşılıksız yararlanma fiilleri ile yakın zamanda yaşanan“çiftlik bank”sistemi olarak basına yansıyan ve yüz binlerce kişinin dolandırılma yöntemi olan kartopu sözleşmeleri hakkında nasıl bir kanuni düzenleme yapılması gerekliliği üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
The action of cheating has been a problem in every society throughout the human history. Nowadays, fraudulent conducts have increased depending on the technological advancement. We have watched news about the people who are the subject of phone scams every day. Thousands of our citizens can be defrauded with a simple fiction. Thus, the importance of the cheating notion in the fraud crime, which is the subject of our thesis, is increasing day by day. These actions will increase more with the growing commercial affairs, the desire of the people to earn easy money, along with the injustice in the distribution of income. While there are many works done by private lawyers on the notion of cheating, criminal lawyers have not examined the topic enough. It is difficult to determine if an action which can happen every day is the subject to the crime as a fraud, or it is a simple financial transaction between two parties. In this work, we are going to try to solve these issues according to the academia and Supreme Court decisions. This work consists of three chapters. In the first chapter, the notion of cheating, its historical development and the effect of fraud on freedom of will are examined. In the second chapter, we tried to explain how the cheating notion in fraud is understood. Afterwards, we tried to explain the problems regarding fraudulent conducts in fraud according to the academia and Supreme Court decisions. In the third chapter, we tried to explain the relation of fraud with similar crimes in the Turkish Criminal Law through the element of cheating. On the other hand, in this work, we tried to explain how cheating notion is accepted in private law and in criminal law, actions which are accepted as fraudulent according to the law of obligations if the same actions are accepted as fraudulent according to the criminal law, in this respect if intangible lies are accepted fraudulent, if the action of silence can be accepted as fraud or not according to the academia and court decisions. Finally, we pointed out that the crime can be committed with negligence, and how the law should regulate some actions which cause benefit without any return and snowball contracts.