Halkla ilişkiler faaliyet alanı olarak medya ilişkileri: Aksaray belediyesi örneği
Media relations as a public relations activity field: The case of Aksaray municipality
- Tez No: 569952
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Medya, Basın Faaliyetleri, Yerel Yönetimler, public relations, media, press activities, local governments
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde medya ve halkla ilişkiler arasındaki ilişkilerde önemli değişimler yaşanmaktadır. Gerek medya gerekse halkla ilişkiler alanlarında işbirliğine dayalı gelişmelerle birlikte karşıt görüşlere sahip olduğu ve aralarında çekişmelerin görüldüğü gelişmelerin de olduğu belirtilmektedir. Bu gelişmelerle beraber kuruluşlara ait bir itibar tesis etmek ve bu itibarı koruyarak geliştirmek adına medya çok önemli bir role sahip bulunmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı halkla ilişkiler faaliyet alanı olarak medya ilişkilerinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında halkla ilişkiler faaliyet alanı olarak medya ilişkileri kapsamında Aksaray Belediyesi örneği incelenmiştir. Aksaray Belediyesi'nin basına yönelik faaliyetlerinin ve ilişkilerinin analiz ve değerlendirmesinin yapıldığı bu çalışmada Belediye'nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün 2018 yılı (oniki ay) ve 2019 yılında (ocak, şubat ve mart) hazırladığı 244 basın bildiri/bülteni metinlerinin içerik analizleri yapılmış ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında belediye medya ilişkilerine medya mensuplarının bakışının değerlendirilmesi amacıyla yapılan mülakat sonucunda elde edilen bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Aksaray Belediyesi'nin 2018 ve 2019 yıllarında hazırladığı basın bildiri/bültenlerin en çok hazırlandığı ayların sırasıyla Mart, Nisan, Ağustos, Şubat ve Aralık ayları olduğu belirlenmiştir. Ekim ayında hiç basın bildirisi hazırlanmazken, 2018 yılı ile 2019 yılının aynı aylarında hazırlanan basın bildirileri oranlarında büyük farklılaşmanın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, there are significant changes in media and public relations. It is stated that they have opposing views with the developments based on cooperation both in the media and public relations areas and that there are conflicts between them. With these developments, the media has a very important role in establishing a reputation of the organizations and developing and maintaining this reputation. The refore, it should be sensitive about relationship management. In this context, the aim of the study was to investigate media relations as a field of public relations. In this context, the research consists of three parts. In the first part, the definition of public relations concept, the development of public relations and the basic characteristics of public relations are discussed. In the second part, the fields of public relations and media relations are emphasized. In the third and final section, the activities and relations of aksaray municipality for the press within the scope of media relations as the field of public relations activities are evaluated. In this study, the content analysis of 244 press releases / bulletin texts prepared by the municipality's press and public relations directorate for 2018 (twelve months) and 2019 (january, february, march) and the obtained information were interpreted. In addition, the results of the interviews conducted in order to evaluate the perspectives of the members of the media in municipal media relations were evaluated. It was determined that the months in which the press releases and bulletins prepared by aksaray municipality in 2018 and 2019 were most prepared were march, april, august, february and december respectively. While no press releases were prepared in october, it was found that there was a big difference in the rates of press releases prepared in the same month of 2018 and 2019.